Wizz Air инвестира над 30 млн. евро в Унгария

Новият тренировъчен център на Wizz Air е в непосредствена близост до международното летище на Будапеща „Ференц Лист“ (снимка: Wizz Air)

Нискотарифният превозвач Wizz Air откри тренировъчен център на площ от 3800 кв.м. в Будапеща, Унгария. Новата база е ключов етап в развитието на авиокомпанията, която си е поставила за цел да изгради флотилия от 300 самолета.

Тренировъчният център е разработен от унгарската компания за недвижими имоти WING и към момента е една от най-модерните авиационни бази за обучения в Европа, оборудвана с два симулатора за пълен полет от серията Airbus A320 CAE 7000XR.

Като част от 10-годишно споразумение, компанията за авиационните тренировъчни програми CAE ще достави обучителни услуги в центъра на Wizz Air и същевременно ще оперира и поддържа тренировъчното оборудване на авиокомпанията.

Центърът разполага също с тренажор за кабинен екипаж за аварийна евакуация на TFC и с последно поколение тренажор за реална противопожарна подготовка V9000 Commander на Flame Aviation. На едно място могат да се провеждат всички обучения за пилоти и кабинен екипаж.

При пълен капацитет, тренировъчният център може да поеме обучението на до 300 души дневно, идващи от цялата мрежа на Wizz Air, чрез занятия в учебни зали и практически упражнения като симулации в кабина и по време на полет. Първоначалните обучения и системните наземни тренировки, както и квалификационните обучения, също са част от планираната програма.

Центърът е оборудван с два симулатора за пълен полет от серията Airbus A320 CAE 7000XR (снимка: Wizz Air)

Новият учебен център ще бъде домакин на академията за пилоти на Wizz Air, стартирала през септември в Унгария, в която млади хора без никакъв или с малък летателен опит могат да получат лиценз за търговски летци и перспективата да работят като пилоти в Wizz Air.

Инвестицията на Wizz Air в центъра възлиза на повече от 30 млн. евро. С опция за добавяне на трети симулатор, авиокомпанията се подготвя за бъдещ растеж и достигане на целта да притежава флотилия от 300 самолета и десет хиляди души екипаж, превозваща сто милиона пътници на година.

WING е разработила проекта въз основа на дългосрочен договор за лизинг с Wizz Air. Имотът е в непосредствена близост до международното летище на Будапеща „Ференц Лист“ и представлява най-модерния авиационен учебен център в Унгария и целия регион, подчерта Ноа Щайнберг, председател и главен изпълнителен директор на WING.

„Унгарското правителство си постави две основни цели, когато превърна международната търговия в приоритет на своята външна политика: да помогне на местни компании да се конкурират на експортните пазари и да привлече чуждестранни инвестиции в Унгария. Нито една от тези цели не е постижима без добра транспортна инфраструктура“, коментира Томаш Менцер, държавен секретар по информационните и международните въпроси.

По неговите думи, като малка и отворена икономика, за Унгария е от жизненоважно значение да бъде лесно и бързо достъпна. „Именно тук Wizz Air играе ключова роля като най-голямата авиокомпания в Централна и Източна Европа“, каза Менцер и допълни, че компанията може да продължи да разчита на подкрепата на правителството в икономически, дипломатически и друг аспект.

Коментар