Европа догонва САЩ и Япония в иновациите

Европа догонва основните си икономически конкуренти САЩ и Япония в сферата на иновациите, твърди проучване на ЕС.
Швейцария е на първо място по иновации, следвана от Швеция, Финландия, Германия, Дания и Обединеното кралство. Резултатите на тези шест страни са доста по-високи от тези на други европейски държави и на ЕС като цяло.
Сред показалите най-голямо подобрение са някои новоприети страни членки – по-специално Кипър, Румъния и България, въпреки че техните резултати остават под средното за съюза ниво.

През септември миналата година в Будапеща се проведе първото заседание на управителния съвет на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Институтът ще служи като инкубатор за нови идеи и ще помага за превръщането им в действителност.

Основаващо се на данни отпреди финансовата криза, проучването използва 29 показателя за определяне на равнището на иновации в дадена страна, които са важен двигател за икономически растеж и посрещане на предизвикателства като изменението на климата.
Сред показателите са популярността на научните и инженерните специалности, броят на патентите, нивото на разходите за научно-изследователска и развойна дейност, наличието на рисков капитал за нови предприятия и силата на високотехнологичния износ.
ЕС е постигнал голям напредък в сравнение с времето преди пет години. Въпреки че съюзът все още изостава от САЩ и Япония, разликата намалява. В случая със САЩ обаче това става по-бавно отпреди.
Резултатите на ЕС са сравнително добри спрямо тези на нововъзникнали икономики като Китай, Индия и Бразилия.
ЕС изостава от САЩ в бизнес инвестициите, а от Япония – във въвеждането на иновации в научно-изследователската и развойна дейност и информационните технологии. Компаниите от ЕС също така харчат по-малко за нетехнологични иновации като обучение, дизайн и маркетинг, а всички те са важни за поддържане на конкурентоспособността, се посочва в доклада.
Изследователите в ЕС се увеличават, твърди документът. Съюзът става по-привлекателен за чуждестранни изследователи и за частни инвестиции в научно-изследователската и развойна дейност от САЩ.
Разходите за научно-изследователска и развойна дейност обаче са останали на ниво 1,84% от БВП – много под целта на ЕС от 3%.
Европейската комисия обяви 2009-а за година на творчеството и иновациите. Предстят стотици конференции, проекти и изложби, целящи да повишат осведомеността за нуждата от творчески решения. 

Коментар