Топ търговски вериги на съд заради играчки с олово

Никой родител не трябва да се тревожи, че детската играчка може да е токсична, заяви главният прокурор на Ню Йорк (източник: CC0 Public Domain)

Щатската администрация на Ню Йорк обяви старта на съдебно дело срещу Walmart и Target за продажбата на китайски играчки със съдържание на олово до 10 пъти над пределно допустимата граница.

Искът настоява за санкция до 6000 долара за всеки от „комплектите бижута Cra-Z-Jewelz” от търговците на дребно, както и от вносителя Larose, съобщава phys.org. Играчките са продавани в периода 2015-2016, преди да бъдат изтеглени от пазара.

„Никой родител не трябва да се тревожи, че детската играчка може да е токсична”, заяви главният прокурор на Ню Йорк Барбара Ъндърууд. По думите й обаче, във въпросните играчки е имало олово с концентрация 120 до 980 части на милион – това надхвърля пределно допустимата граница от 100 ppm.

LaRose Industries и Target са внесли бижутата от Китай между август 2015 г. и април 2016 г. Играчките са продавани и от фалиралите Kmart и Toys R Us.

Властите са изискали от търговските вериги да предприемат стъпки, за да предотвратят навлизането на опасните играчки на пазара. Търговците заявиха, че са премахнали играчките от рафтовете веднага след като са били уведомени за проблемите, свързани с безопасността, и изтеглянето от пазара.

Коментар