Кока-Кола въвежда иновация в рециклирането

Кока-Кола следва дългосрочна стратегия за „Свят без отпадъци“ (снимка: Coca-Cola)

Кока-Кола обяви споразумение с холандската компания Ioniqa Technologies, с което значително увеличава размера на инвестицията си в нея. Целта на сътрудничеството е да се ускори разработването и внедряването на висок клас рециклиран полиетиленов материал в производството на бутилките на Кока-Кола.

Технологията, разработена и патентована от Ioniqa, позволява преобразуване на трудно рециклируемите полиетиленови отпадъци в пречистен полимер, който по-късно се използва за опаковки в хранителната индустрия. Иновацията е представена пред ключови партньори, като в момента в Холандия се изгражда завод с технологията, който ще заработи през 2019 г.

Инвестицията на Кока-Кола е една от стъпките в дългосрочната стратегия на компанията „Свят без отпадъци“, която включва производство на опаковки, произведени от минимум 50% рециклиран материал до 2030 година.

Технологията на Ioniqa преобразува трудно рециклируеми полиетиленови отпадъци в пречистен полимер (източник: Coca-Cola)

Новата технология подкрепя кръговата икономика, сериозно застъпена в програмите на Европейската комисия в последните години. Тя обединява икономическия растеж и опазването на околната среда, като насърчава участието на потребителите и големите компании.

Кока-Кола направи сериозни инвестиции в тази посока, като започна да рециклира трудните за преработване цветни пластмасови бутилки до опаковки, подходящи за храна (т.нар. food-grade packaging). Терминът „food-grade“ се използва за описание на материали и оборудване, които са с достатъчно високо качество, за да бъдат използвани за производство или съхранение на храни.

„Технологията на Ioniqa позволява значително възстановяване и повторно използване на пластмасовия материал, който иначе не би бил рециклиран. Тук той се превръща в опаковка от най-висок клас, подходяща за съхранение на храни“, поясни изпълнителният директор на Ioniqa – Тонъс Хюууаут.

Коментари по темата: „Кока-Кола въвежда иновация в рециклирането”

добавете коментар...

  1. оп

    Вредна течност в полезна бутилка.

Коментар