Потребител на Alexa получи записите от чужд дом

Устройствата на Amazon с гласов асистент Alexa са паметливи свидетели на домашните разговори (източник: Amazon)

Потребител на гласовия асистент Alexa в Германия е получил достъп до хиляди записи от друг потребител, поради „човешка грешка” от страна на компанията Amazon – разработчик на технологията.

Клиентът поискал да прослуша записите на собствените си дейности, направени от Alexa. Вместо това обае получил достъп до 1700 аудиофайла на непознат човек, когато Amazon му изпратила линк за изтегляне на собствените записи, съобщиха немски издания.

Този случай е резултат от човешка грешка и е изолиран, заяви говорител на Amazon в четвъртък. Клиентът първоначално не е получил отговор, след като запитал Amazon защо има достъп до чужди записи, се казва в доклада. След това файловете били изтрити от линка, предоставен му от Amazon, но човекът вече бил изтеглил файловете на компютъра си.

„Решихме проблема с двамата потребители и предприехме мерки за по-нататъшно оптимизиране на нашите процеси. Като предпазна мярка се свързахме с компетентните органи”, добави говорителят на Amazon, цитиран от Ройтерс.

В записите на чуждия човек е имало гласове на мъж и жена, които са били чути от редакторите на немско издание, съобщило новината. Двамата дори били идентифицирани и изданието се свързало с тях на база записаната информация.

Коментар