Подготвя се единен портал за геоинформация

България изгражда инфраструктура за пространствена информация, част от Европейската база за пространствени данни, стана ясно през седмицата.

ДАИТС представи програма за инфраструктурата, която ще обединява данни, технологии, политики, стандарти и човешки ресурси, необходими за бърз обмен на пространствена информация.

Проектът предвижда разработване на тестова среда, която ще покаже как ще действа бъдещият единен портал за геоинформация, включително съвместяване на пространствените данни и тяхната референтна проверка.

Реализацията на проекта ще осигури лесен достъп до геопространствени данни, които се съхраняват от институциите. Инфраструктурата ще позволи бърза реакция при природни бедствия и извънредни ситуации, като ще подобри планирането и вземането на решения.

Очаква се също инфраструктурата да доведе до модернизиране на административните услуги и създаване на възможности за публично–частно партньорство при предоставяне на допълнителни услуги.

Миналага година ДАИТС подписа соразумение за сътрудничество в областта на геопространствените и информационни системи с фирма ЕSRI-България.

ЕС подкрепя първите стъпки на страната ни в прилагане на директивата за пространствени данни INSPIRE, стана ясно от посещението у нас на ръководителя на отдела за пространствени бази данни в Обединените изследователски центрове (ОИЦ) Алесандро Анони.

“Оперативната съвместимост в Европа е голямо предизвикателство: повече от 20 езика, 100 различни системи за пространствена информация, няколко хиляди национални и регионални бази данни, които използват различни стандарти”, каза Анони.

Управляваната от него организация ОИЦ работи по техническата подкрепа за INSPIRE, така че да се осигури съвместимостта на геопространствената информация.

Агенцията за устойчиво развитие и евроинтеграция (АУРЕ) има споразумение с ОИЦ за общи действия при използване на пространствена информация в областта на околната среда, земеделието, транспорта, управлението на риска и сигурността.

Коментар