Как да разпознаем истинския лаптоп РС

 
Популярността на преносимите компютри расте
наравно с увеличаването на тяхната производителност и мобилност. Много системи дори се рекламират като заместител на настолните компютри, но само някои от тях в действителност работят на също толкова високо ниво, както и десктопите – особено що се отнася до графичната подсистема. Тази статия ще ви помогне да обърнете внимание на ключовите характеристики, преди да купите своята PC лаптоп система.       
Тегло и размери
Теглото и размерите на лаптопа са важни. Ултрапортативните модели са леки и с малки размери, но за тази цел са пожертвани други параметри, като оптичните устройства например. Заместниците на настолните компютри са мощни също като декстопи, но наред с това са тежки и обемисти, което ги прави неудобни за носене.
Когато си купувате лаптоп, уверете се сами, като го вземете в ръце и прецените дали искате да го носите. Не забравяйте да вземете предвид и аксесоарите, които вървят в комплект с машинката – на първо място захранващия кабел и може би външен диск, хубави слушалки, с които потребителите бързо свикват и мъчно се разделят. Всички допълнителни аксесоари дават своя принос към общото тегло.
Процесор (CPU)
Мобилните процесори бяха по-бавни от настолните , но това се промени. Двуядрените процесори станаха нещо обикновено, което помага за работата в многозадачен режим. Типовете процесори варират в зависимост от размерите и предназначението на ноутбука. Те имат пряко значение върху производителността и живота на батерията, така че сравняването на процесори може да се окаже трудно.
Памет (RAM)
Като стана дума за размера на обема памет – лаптопите, общо взето, са ограничени в сравнение с настолните системи. Докато оглеждате компютрите, обърнете внимание на максималната памет, с която системата е способна да работи, както и на размера инсталирана памет, с която се продава моделът. Ще ви е от полза да разберете дали можете да направите сами надграждането на паметта или това трябва да свърши технически специалист.
Два гигабайта трябва да са минимумът, към който се насочваме, а 4 гигабайта е максималният обем достъпен в момента.
Дисплей и видео
Графичният интерфейс на един лаптоп зависи от екрана и графичния процесор. Екранът е дефиниран от размера и резолюцията – колкото е по-голям, толкова по-голяма е и резолюцията (обикновено). Това също оказва влияние върху портативността на системата.
Широкоекранните дисплеи сега са стандарт. От графичния процесор зависи производителността на компютъра при визуализирането на 3D графика или видео с висока резолюция.
Оптични устройства
От колко пространство за съхранение се нуждаете?  При твърдите дискове изборът е лесен – колкото повече пространство, толкова по-добре. Трябва обаче да имате предвид, че производителността на диска е в пряка зависимост от скоростта му на въртене. По-бързооборотните са по-скъпи, но осигуряват и по-висока скорост на трансфер на данни.
Оптичните устройства играят важна роля при избора на преносим компютър. DVD записващите устройства са вече стандарт, като поддържат и запис върху двуслойни медии. Някои поддържат технологии като Label Flash и LightScribe – за директно надписване на диска. Blu-ray технологията е за видео с висока резолюция, но все още не е е достатъчно разпространена.
Комуникационна свързаност
Свързването в мрежа е съществено за всички лаптопи. Търсете система, в която е вграден 56 Kbps модем, бърз етернет и карта за безжичен интернет достъп. С ръста на популярността на безжичните мрежи насочете вниманието си към системи с поддръжка на 802.11b/g, а дори и на 802.11b/g/n протоколи, като последните добиват все по-голяма популярност.
Батерия
Колко добър ще е един преносим компютър, ако издържа само 30 минути автономна работа след зареждане в електрическата мрежа? Постарайте се да узнаете специфицираната от производителя работа в режим на захранване от батерията. Ориентирайте се към системи с автономна работа от 2 часа в нормални условия. Ако искате по-дълго време на работа, проверете възможностите за закупуване и инсталиране на батерия с по-голям капацитет.
Гаранции
Поради своята мобилност, лаптопите често стават обект на злоупотреби и повреди. Най-малкото, което можете да направите, е да си купите лаптоп с 1 година гаранция, давана от производителя. Ако използвате системата по-усърдно, лаптоп с 3-годишен гаранционен срок е по-добрият избор в такъв случай, но струва повече пари.

Разширените гаранционни схеми, предлагани от трети страни, са препоръчителни само, ако обслужването се извършва чрез производителя.

Коментар