Гласовият помощник Siri спаси човешки живот

iPhone и Siri спасиха живота на американец, преобърнал се с джипа си в Невада (източник: KSNV)

Умните технологии, които навлизат все повече в мобилните устройства, освен че улесняват ежедневието ни, понякога могат да бъдат и животоспасяващи. Гласов асистент, например, се оказва спасителното средство за американец, претърпял катастрофа.

Нейт Феликс се преобърнал с джипа си в пустинята Невада на 7 декември м.г. С два счупени прешлена той останал напълно парализиран в колата. Освен от сериозните травми, Нейт можел да загине и от премръзване. С него било само кучето му и никой друг, който да чуе виковете за помощ, съобщава американската медия KSNV.

Напълно безпомощен, Нейт Феликс се сетил за гласовия асистент Siri на своя iPhone, макар че нямал никаква представа къде се намира смартфонът. Мъжът дал гласова команда на Siri да се свърже със службата за спешна помощ на телефон 911 и след като софтуерът изпълнил успешно задачата, разказал за инцидента на оператора.

Пристигналите на място спасители използвали механична ножица, за да извадят Нейт от автомобила, след което го закарали в болница. Макар че сега се нуждае от инвалидна количка, Нейт Филипс е имал късмет, защото без Siri едва ли някой би го открил дори след няколко дни в местността на инцидента.

 

Коментари по темата: „Гласовият помощник Siri спаси човешки живот”

добавете коментар...

  1. Българин

    И аз днес на моя Самсунг му казах да звънни на приятел и той звънна.

  2. Пешо

    Фалшива необходимост. Това е възможно и да се случи, а е хиляди пъти по-верояно да не се случи. А това да крадат още повече потребителска информация – това си е сигурно.

  3. Anonymous

    Нагласена животоспасяваща реклама. Все по-често ще чуваме реклами от такъв тип.

Коментар