Смартфонът е най-търсен на изплащане през декември

През декември хората са купували на изплащане смартфони с голям 14,2 см дисплей с HD+ резолюция и мощен процесор (снимка: CC0 Public Domain)

Половината от заявленията за покупка на изплащане през декември м.г. са били за стоки за забавление, сочи класацията „Коледният топ 10 на изплащане“ на БНП Париба Лични Финанси, представена днес на пресконференция в Пловдив.

Според данните, продуктите за забавление – телевизори, смартфони, лаптопи, конзоли за игри, многофункционални аудио системи и игри за конзоли – са на шест от десетте топ позиции. Шест от десетте най-търсени продукта пък са били на по-ниски цени в сравнение с годишната класация на компанията за потребителско кредитиране.

Така например, най-търсеният модел смартфон през последната година е струвал 900-950 лева, докато през декември хората най-често са купували на изплащане устройства на цена 300-350 лева. Същият тренд се наблюдава и при телевизорите, лаптопите, диваните, климатиците и готварските печки.

Повишеното търсене на продукти за забавление показва, че в края на годината хората са по-склонни да отпуснат бюджета си и да купуват стоки за удоволствие, а не за ежедневните им нужди. Това се доказва и от факта, че конзолите и игрите за тях и аудио системите не са представени в годишното издание на класацията „Топ 10 на изплащане“ и през декември изместват хладилника, обзавеждането за спалня и матрака.

Най-търсената стока е бил смартфонът. Хората са купували на изплащане устройство с голям 14,2 см дисплей с HD+ резолюция и мощен процесор, което позволява гледане на видео и мобилни игри. Всички тези спецификации са на разумната цена от 300-350 лева.

Други продукти, свързани със забавлението, са конзолите и игрите за тях. През декември 2018 г. са подадени заявления за финансиране на почти 3 000 такива продукта. Най-търсената конзола е топ модел на средна цена 450-500 лева. Хората са купували също игри на средна стойност 60-80 лева.

През декември 2018 г. е отчетено значително понижение на средните цени на шест от десетте топ продукта, в сравнение с цялата изминала година. Например, победителят в класацията „Топ 10 на изплащане 2018“ е смартфон на средна цена 900-950 лева. През последния месец на годината най-търсеният модел е струвал 300-350 лева.

Същото се отнася и за лаптопите. През декември хората най-често са заявявали потребителски кредити за покупка на лаптопи на цена 500-550 лева, докато победителят за 2018 г. струва 650-700 лева. Останалите продукти с по-ниски средни цена са телевизорите, диваните, климатиците и готварските печки.

Тази тенденция се обяснява с развитието на технологиите. Благодарение на това, хората могат да си купят устройства с отлични характеристики на разумна цена. През 2018 г. спецификациите на среден клас смартфон са много близки до тези на топ модел през 2017 г.

Същото се наблюдава и при телевизорите – през 2017 г. 43-инчов LED Smart телевизор е струвал 900-950 лв., докато през декември 2018 г. средната му цена е била 700-750 лева. Развитието на технологиите позволява на хората да си купят повече подаръци, без да се налага да харчат повече средства.

Коментари по темата: „Смартфонът е най-търсен на изплащане през декември”

добавете коментар...

  1. :о)

    Първия коментар кърти, поздравления на Автора, тооооочно така е. 🙂

    Второ, какво излиза от този малоумен анализ, че през миналата година са се търсели Смартфони по 900 лева, а тая за 300. Това за мен означава че народа (масовката) е обедняла 3 пъти, незнам за вас кво значи 🙂

  2. КвоКайш

    Нека, кеф цена няма, от студ и глад умри, но гъзар бъди 😀

  3. Anonymous

    Храна за простолюдието в отчаян опит уж да компенсират своето безпаричие и комплекс за нищожна значимост с ненужни дрънкалки на изплащане даващи фалшиво чувство за социално положение.

    Пълно е с такава маса хора – работещи бедняци, също безработни и жалки, но се бутат да си връткат смарфончето което с години ще си го изплащат със заеми и кредити. Какво да се каже освен жалка работа.

Коментар