Бил Гейтс: Защитата на личните данни ще остане голям проблем

Не трябва да има противоречие между услугите, които компаниите предлагат, и защитата на личните данни, заяви Бил Гейтс (източник: Bloomberg)

Защитата на личните данни ще продължи да бъде голям проблем пред технологичните компании, заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в интервю пред Франсин Лакуа от Bloomberg, което беше излъчено вчера по Bloomberg TV Bulgaria.

Компаниите обаче трябва да говорят по тези проблеми открито и да ги предвиждат. Гейтс обясни, че най-важното нещо, което една технологична компания трябва да направи още със старта си, е да спечели доверието на потребителите.

В системата на изкуствения интелект, която помага на хората, за да получаваш достатъчно информация, трябва да накараш хората да ти имат доверие, казва Гейтс. Трябва да се увериш, че хората разбират колко сериозна защита има, как се предпазват данните им. Важно е, за да получиш разрешения от потребителите.

Не може просто да кажеш на хората: „Хей, купете си защита“. Трябва да им кажете: „Ето я услугата, с която ще ви помогна да си организирате по-добре нещата, да разберете кое съобщение е важно и кое – не. Но в същото време, въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании“, коментира Бил Гейтс.

По неговите думи, новите технологични компании трябва да участват активно в обсъждането на въпроси за защитата на личните данни, на това каква реч да бъде позволена и каква не, както и как да се структурира работата така, че да е справедливо за всички страни. Така че защитата на личните данни ще продължи да бъде много голям проблем.

Не трябва да има противоречие между услугите, които компаниите предлагат, и защитата на личните данни. Тези неща могат да се решат, вярва Бил Гейтс.

Например, за лицевото разпознаване Microsoft излезе и каза – ето какво мислим ние за тези регулации. Не ги забранихме, нито отрекохме. Нека тези услуги се разрешат там, където са полезни – например за намиране на изгубени деца, има и още много позитивни приложения. Но не бива да чакаме тези проблеми да натежат и после да мислим как да ги решаваме, а трябва да ги предвиждаме“, сподели съоснователят на Microsoft пред Bloomberg.

Коментари по темата: „Бил Гейтс: Защитата на личните данни ще остане голям проблем”

добавете коментар...

  1. Saevar

    нека сме обективни, големите играчи като М$, Гугъл,Яху,ФБ… ще продължават да си събират данни за хората и това няма как да бъде спряно … освен със напомняне на хората от време на време че са събрали прекалено много инфо като примерно някой ги хакне и пусне в нета за споделяне инфото на хората и се вдигне гюролтия….. играта ще си остане на котка и мишка….

  2. Мда

    “въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании“, а само със служби за следене на различни правителства (поне 5 (5 eyes)), които често работят незаконно (както NSA се доказа, че е събирала данни на граждани на САЩ незаконно).

Коментар