Руски сайтове за видео пиратство печелят дело в САЩ

Музикалната индустрия загуби съдебно дело срещу два руски сайта за копиране на видео от YouTube (източник: CCO Public Domain)

Руският оператор на сайтовете за копиране на съдържание от YouTube – FLVTO.biz и 2conv.com – отбеляза важна правна победа срещу няколко големи звукозаписни компании в САЩ.

Федералният съд на щата Вирджиния отхвърли делото за пиратство, заведено срещу двата сайта, след като заключи, че няма юрисдикция над тези видове сайтове, ако те се управляват от чужбина, съобщи TorrentFreak.

Сайтовете за копиране на съдържание от YouTube се възприемат като най-голямата пиратска заплаха в музикалната индустрия. Звукозаписните компании правят всичко възможно, за да ги затворят.

През 2017 г. YouTube-MP3, най-големият сайт за копиране от „тубата” в света по това време, спря работа, след като бе заведено съдебно дело. Няколко други подобни сайта също се свиха в отговор на повишената правна несигурност.

Ала не всички сайтове за извличане на видео се оставят да бъдат затворени просто ей така. FLVTO.biz и 2conv.com, собственост на руския разработчик Тофиг Курбанов, останаха онлайн, въпреки заведеното срещу тях дело от няколко звукозаписни компании миналия.

Според защитата, съдът няма юрисдикция по въпроса. Само малка част от посетителите идват от САЩ, а сайтът се управлява изцяло от Русия, твърди защитата.

Във вторник съдията на Окръжния съд във Вирджиния Клод М. Хилтън се произнесе по въпроса. В мнението си от 14 страници той ясно поставя въпроса за операторите на сайтове за копиране от YouTube. Курбанов не трябва да бъде съден в САЩ, така че случаят е отхвърлен.

Изданието Billboard отбелязва, че сайтът е 322-ият най-посещаван уеб сайт в света миналата година (за 12-те месеца, завършващи през септември, според съдебните документи) и че близо 10% от трафика на сайта идва от САЩ, включително 500 000 от Вирджиния.

Коментар