YouTube ограничава препоръките на конспиративни видеа

С нов алгоритъм на YouTube ще възпрепятства разпространението на видео с конспиративна насоченост (източник: CCO Public Domain)

YouTube обяви, че обновява своя алгоритъм за препоръки, който предлага нови видеоклипове на потребителите, за да предотврати „промотирането на конспирации и невярна информация”.

Според разработчика на услугата, промяната отразява нарастващата готовност на YpuTube за потушаване на дезинформацията в най-голямата видео платформа в света. Компанията обещава в бъдеще да виждаме по-малко подобни видеоклипове.

„Тези препоръки твърде често служат за неприятно съдържание: смешни теории за конспирация за масови стрелби, които са организирани, пресилени твърдения, че кацането на Луната никога не се е случило, и безумни понятия, че Земята, на която живеем, е плоска”, казват от YouTube.

„Ще продължим работата в тази посока през годината, включително като разгледаме по-отблизо как можем да намалим разпространението на съдържание, което се доближава до – но не нарушава напълно – Правилата на общността ни”, гласи блог-публикация.

„Въпреки че промяната ще се отнася за по-малко от един процент от съдържанието в YouTube, ние смятаме, че ограничаването на препоръките за тези видове видеоклипове ще означава по-добро преживяване”, допълват от видео портала.

Коментари по темата: „YouTube ограничава препоръките на конспиративни видеа”

добавете коментар...

  1. физик

    Със сигурност има много глупости като видео, но директната намеса (цензура) на гоогле показва, че поне една част от т.нар. конспирации са самата истина (иначе нямаше да се плашат от тях). Все повече цензура прикрита зад все повече добри намерения – да ви пазим. Само че от какво, да разберем, че има и друга истина, не само тази проектирана от “Големия брат”. Да не се усъмним в “правилността” на текущата правилна линия на поведение и мислене. Започнахме да живеем в света на Оруел. Както беше казал един голям човек: “Ако искате да разберете кой ви е заробил, вижте кой/какво не ви позволяват да критикувате”.

  2. Anonymous

    А колко демократичен изглеждаше западният свят преди 50 години… Ама нямаше неолиберали, дето с тоталитарна бухалка да налагат на хората хомота на цензурата, джендърски свинщини, политкоректност и т.н.

  3. Нинкова

    Щом трият има страх от …

  4. Сто

    Страх ги е, че губят контрол на мас манипулацията, а с подобен тип цензура показват, че ако всички тия видеа за брутални конспирации са толкова нелепи, надали ще будят интерес у мислещите, които се надявам да са далрч над 1%..

  5. ;;

    “Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.”
    1984
    Джордж Оруел

    Кацането на луната може и да е вярно, може и да не е.

    Но, със сигурност правителството в сянка (shadow government) на САЩ не е.

  6. Anonymous

    Мисловна полиция в действие. Хората не трябва да имат много свобода в мисленето

  7. Пешо

    То Гугъл съвсем се ****, скоро и рекламите им в Тубата с Хром ще си ги направят да не може да се спрират.

  8. Beyond

    “… пресилени твърдения, че кацането на Луната никога не се е случило …”

    Защо пък пресилени? Или са верни или не са. Или се е случило, или не се е случило.
    Ако кажа, че е имало кацане, пресилено ли ще е?
    Ако кажа, че не е имало кацане, пресилено ли ще е?

    Или е имало, или не е имало.

Коментар