Допълнена реалност прави Google Maps още по-полезни

Google Maps с допълнена реалност прави по-лесно ориентирането в непознати местности (източник: CCO Public Domain)

Избрани потребители вече тестват нова функционалност в Google Maps – допълнена реалност, която бе представена от разработчика на картографската услуга миналата година на конференцията Google I/O.

Сега Google пристъпва към публични тестове на режима на допълнена реалност в своите карти. Към момента функцията е достъпна за ограничен брой потребители, съобщава SlashGear.

Допълнената реалност в Google Maps опростява ориентирането в местността. Услугата стъпва на данни от GPS за определяне на местоположението на потребителя и използва Google Lens за снемане на данни от окръжаващата среда.

След като разпознае мястото и го съпостави с целта, функцията наслагва картата и окръжаващата среда, а на екрана на потребителя се появяват съвети – например, накъде да се обърне.

Услугата значително улеснява ориентирането в непозната местност, но има една особеност – от време на време потребителят трябва да се откъсне от смартфона и да погледне под краката си, за да не падне в някоя шахта.

Все още няма официална информация кога новата функция на Google Maps ще стане достъпна за всички желаещи. Предполага се, че Google ще разкрие подробности на традиционната конференция за разработчици през май т.г.

Коментар