Проект за колонизация на Марс фалира

Проектът Mars One предвиждаше заселване на Червената планета (снимка: Mars One видео)

Амбициозен, но съмнителен от самото си начало проект за колонизация на Марс очаквано обяви фалит. Mars One, обявен шумно през 2010 г., предвиждаше пилотируем полет и заселване на Червената планета.

Изначално проектът предизвика много спорове, свързани както с графика за реализация – до края на следващото десетилетие, така и със самата му структура. Компанията Mars One, основана от Бас Лансдорп, наброяваше само няколко души и въобще не се занимаваше с технологии.

Въпреки съмненията, проектът стартира и след няколко години започна да набира потенциални заселници на Марс. На този етап подозренията за неговата несъстоятелност се засилиха, тъй като всеки желаещ трябваше да плати вноска в размер на 40 долара.

По официални данни, в проекта са регистрирани 200 хиляди души, което означава, че Mars One е привлякъл 8 млн. долара. Нещо повече, оказа се, че след подбора финалистите трябваше да платят допълнително на компанията.

Миналия месец интригата около Mars One приключи по очаквания начин. Компанията обяви фалит, а проектът бе закрит. Фактически, Mars One прекрати работа още през 2015 г., след като основателят й бе обвинен в измама.

Самият Бас Лансдорп казва, цитиран в Reddit, че търси варианти за решение на проблема. Но никой не вярва, че проектът може да бъде съживен, дори Лансдорп да се опита наистина да направи нещо.

Коментари по темата: „Проект за колонизация на Марс фалира”

добавете коментар...

  1. ха

    Очевидно не е “Понци”. Основният проблем е в това, че компанията не се занимаваше с технологии. Гледаше да спечели пари само на медиен принцип, а това се оказва много недостатъчно. Също така компанията му не получи явна подкрепа от Мъск, а заявяваше, че ще ползва технологиите на неговата фирма.

  2. ц

    Понци

Коментар