Доналд Тръмп иска от САЩ лидерство в изкуствения интелект

Инициатива на администрацията на Доналд Тръмп цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области (снимка: Shealah Craighead / White House)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата, но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.

Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.

Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.

В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.

AI е нещо, което засяга всеки аспект от живота на хората“, заяви висш служител на администрацията пред репортери в неделя. „Инициативата се опитва да събере всички заедно под един чадър и да покаже обещанието на тази технология за американския народ“, каза той.

Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.

Според проучване на PwC от 2018 г., 30% от работните места са в потенциален риск от автоматизация до средата на 30-те години, вкл. 44% от работещите с ниско образование. В същото време проучването установи, че автоматизацията може да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт с 15 трилиона долара до 2030 г.

Отчитайки тенденцията, през май Белият дом проведе среща с повече от 30 големи компании от различни индустрии, вкл. Ford Motor, Boeing, Amazon и Microsoft, на която бе дискутирано как да се ускори развитието на изкуственият интелект .

Коментар