Търсенето на геймърски ноутбуци забавя темпо

Геймърският хардуер осигури нарастващи приходи на РС доставчиците в последните години (източник: CC0 Public Domain)

След няколко години на силна динамика пазарът на геймърски ноутбуци ще забави темпо през настоящата година, сочи анализ на тайванската медия DigiTimes, която се позовава на източници от индустрията.

Прогнозата сочи, че през 2019 г. доставките на мобилни компютри за геймъри ще се увеличат само с 10%, докато в последните 6-7 години този сегмент от пазара растеше средно с по 20%.

Не се очаква значим ръст в доставките на настолни компютри за игри, а продажбите на дънни платки и видеокарти по-скоро ще останат на нивото на миналата година, сочи още анализът на DigiTimes.

Няколко фактора забавят ръста на пазара за геймърски лаптопи. Сред причините се изтъкват отсъствието на хитови компютърни игри, от една страна, и активната разработка на игри за мобилни устройства, от друга.

Освен това влияние върху гейминг пазара оказва забавянето на ръста на световната икономика на фона на търговската война между САЩ и Китай, както и бавното обновяване на процесорите и графичните ускорители.

В последните десет години геймърският сегмент от РС пазара запази висока динамика на ръст, стимулиран и от все повечето геймърски мероприятия в световен мащаб. Общата стойност на пазара на софтур, хардуер, услуги и реклама на игри превиши 100 млрд. долара годишно.

Геймърските РС, монитори, процесори, дънни платки и графични карти осигуриха ръст на продажбите и приходите на играчите на този пазар. Но с появата на нови конкуренти рентабилността на бизнеса започна да спада през 2018 г., сочи експертният анализ.

Коментар