Емулатор на Windows 95 търпи сериозно развитие

Емулаторът Windows 95 v.20 включва редица класически игри и приложения (източник: felixrieseberg/windows95/GitHub)

Забавен експеримент за пускане на Windows 95 като приложение за съвременните операционни системи прераства в проект, който търпи развитие и привлича все повече ентусиасти.

Миналата година разработчикът Феликс Райзеберг представи необичаен продукт – Windows 95 във вид на самостоятелно приложение за Windows, Mac или Linux, което може да се инсталира и пуска, вкл. като портативно решение, на 32- и 64-битови платформи.

Първоначално софтуерът бе приет от публиката като забавен експеримент, но ето че разработчикът прави сериозна крачка напред. Готова е втора версия на Windows 95 емулатора, която позволява на ентусиастите да пускат в него любимите си класически игри.

Windows 95 v.20 включва редица игри и приложения, вкл. Doom, Wolfenstein 3D, A10 Tank Killer, Grand Prix Circuit и Funpack 3D, а също така FrontPage и Netscape Navigator 2.0. Всички тези програми работят във виртуална машина на база Chrome и са доста ресурсоемки – могат да затруднят дори конфигурация с Intel Core i5-8250U и 8GB оперативна памет, без да се изпълняват на пълен екран.

Самият виртуален диск с Windows 95 заема 500MB и на него могат да се инсталират допълнителни приложения. Новата версия на емулатора решава проблем със звука от първата и може да се свали от GitHub, макар че остават въпросителни с лицензната чистота на системата и приложенията за нея.

Преди години се появи и емулатор на Windows 95, достъпен в уеб браузъра. Неговият създател Андреа Фолдс използва емулатор Emscripten за конвертиране „в движение“ на C++ код в JavaScript, като и този проект беше вдъхновен от игрите.

Даунлоуд: Windows 95 v.20

Коментари по темата: „Емулатор на Windows 95 търпи сериозно развитие”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кому е нужно това? Има отлично работещ Virtualbox с поддръжка на Windows 3.1 / 95 / 98 / 7.
    Някой си безделник си разчесва комплексите да прави неща, които вече са направени и работещи.

Коментар