Построиха дейта център във вятърна турбина

В много от вятърните турбини има достатъчно свободно пространство за технологична инфраструктура (източник: Fujitsu)

Уникален проект реализира в Германия японският технологичен гигант Fujitsu. Център за данни, вграден във вятърна турбина, ще позволи на електрическата компания WestfalenWIND IT да предлага енергийно-ефективни и икономични облачни услуги на своите клиенти.

Наречена WindCORES, системата представлява център за данни за облачни услуги с почти нулеви емисии, изграден във вътрешността на вятърна турбина в Падерборн, Германия. Проектът е част от усилията на страната към преминаване към екологично чисти и устойчиви енергийни източници, като в същото време задоволи нарастващото търсене на облачни услуги, породено от дигитализацията на бизнеса.

Изграждането на центрове за данни във вятърните турбини има потенциала да неутрализира въглеродния отпечатък от високото им енергийно потребление, съобщиха от Fijitsu.

Проектиран и изграден съвместно с компаниите WestfalenWIND IT и Green IT, дейта центърът използва енергийно-ефективни сървъри Primergy, системи за съхранение Eternus, високоефективни AC-DC трансформатори, система за управление на енергийното потребление и последно поколение система за охлаждане.

Иновативният дейта център на Fujitsu позволява на компаниите да доставят екологично чисти облачни услуги (източник: Fujitsu)

В резултат, системата е не само с почти нулево потребление на конвенционална енергия, но е и изключително конкурентна по отношение на цените, предлагани на потребителите на облачни услуги. По този начин германският партньор на Fujitsu може да предлага т.нар. „зелен облак“ услуги.

Повечето центрове за данни в момента използват значително количество енергия от невъзобновяеми източници и дизелови генератори при прекъсване на захранването. Иновативното технологично решение на Fujitsu позволява на компаниите да доставят почти напълно екологично чисти услуги, подчерта Кристиан Хофмайстер, CIO на Green IT.

В много от вятърните турбини има достатъчно свободно пространство за технологична инфраструктура и там могат да се изграждат екологично чистите центрове за данни на бъдещето, коментира д-р Гунар Шомакер, съосновател на WestfalenWIND IT Group.

 

Коментар