Китай качва на орбита слънчеви електроцентрали

Китай работи по амбициозен проект за орбитални слънчеви електроцентрали (източник: YouTube)

В близките шест години Китай планира да пусне в орбита около Земята няколко слънчеви електроцентрали, а до средата на века да изгради подобна станция от гигаватов клас, съобщи Science and Technology Daily.

Изграждането на експериментална инсталация вече е започнало. Очаква се в периода от 2021 до 2025 г. да бъдат пуснати няколко малки и средни електростанции, които ще се използват за тестване на технологията.

Но още през 2030 г. Китай ще пристъпи към строителство на мегаватова орбитална слънчева електроцентрала, а до 2050 г. по план трябва да бъде готова първата гигаватова инсталация.

Станциите ще се разположат в орбита около Земята на височина 36 000 км. Отсъствието на атмосфера и начинът на разполагане на станциите ще позволят непрекъснато генериране на енергия, при това с по-голяма ефективност отколкото станциите на Земята.

Предаването на енергията към Земята ще става посредством лазери или с използване на микровълново излъчване. Към момента няма конкретни данни за ефективността на системата, но като се има предвид високата стойност на космическите проекти, трудно ще се постигне икономия.

Проблем, например, е масата на електростанциите. Според предварителните разчети, съоръжението ще тежи около 1000 тона. Китайските учени разглеждат възможността за изграждане на станциите директно в орбита с помощта на 3D принтери и роботи.

Коментар