Соларен ван дава мобилност на дърводелците

Микробусът на Nissan е замислен да осигурява на обикновените занаятчии оптимална гъвкавост (източник: Nissan)

Професионалистите в дървообработването могат да се възползват от мобилна работилница, която се захранва от соларна енергия и няма нужда от връзка с елеткропреносна мрежа – това е NV300, визията на Nissan за „работилницата на бъдещето“.

Удивителният дизайн е резултат от сътрудничество между Nissan и британската фирма Studio Hardie, отбелязва GreenTech.bg. Ванът представлява напълно функционално мобилно студио за дървообработване, което може да бъде „откачено“ от мрежата.

Микробусът работи на слънчева енергия. Неговите дървообработващи инструменти се захранват от нулевоемисиен, водоустойчив енергиен пакет от рециклирани акумулатори от електромобили.

Представен на автомобилното изложение в Брюксел, проектът за микробуса е замислен да осигурява на обикновените занаятчии оптимална гъвкавост, за да могат да имат мобилно работно място, тоест да придвижват работилниците си където и когато е необходимо – по функционален и устойчив начин.

Очаква се мобилната работилница да се появи на пазара през пролетта. Ванът ще се предлага в различни дължини и височини.

Ванът може да работи само със слънчева енергия (източник: Nissan)

Светлото вътрешно пространство на микробуса се озарява от LED осветление. Вътре е сбъднатата мечта на дърводелеца: в стените са вградени „леки и здрави“ ниши с етажерки за инструменти, щипки, кутии, шкафове. Вратите също са оборудвани за оптимално съхранение на инструментите.

Табуретка на колела се плъзга по метални релси за удобство по време на работа. Така подреден, интериорът позволява на дърводелците да използват преносимата работна маса дори и вътре във вана при лошо време.

„Решихме да създадем „решетка“, на която могат да се окачват бюра, стелажи и кутии; това даде на вътрешността силна и рационална форма“, казва основателят на студиото Уилям Харди.

„Идеята за съхранението на инструментите идва от годините работа на място, когато човек мисли как работи, кога и какъв инструмент иска да му е под ръка и къде точно. Ние често работим в различни части на страната и да имаш такава гъвкава работна среда, която можеш да използваш на място, е идеалното решение“, допълва той.

Вътре в микробуса е сбъднатата мечта на дърводелеца (източник: Nissan)

Чрез фотоволтаични панели ванът може да работи само със слънчева енергия и да функционира изцяло без връзка с мрежата. Всички електро-инструменти работят с акумулатор Energy Roam, който е нулевоемисиен и с капацитет от 700 ватчаса. Това са рециклирани акумулатори от електрическите коли Nissan Leaf.

Коментари по темата: „Соларен ван дава мобилност на дърводелците”

добавете коментар...

  1. ха

    Когато човек си купува апартамент, то много често той е празен и човек си го попълва с мебели по негов вкус и според неговите нужди. При дърводелците нещата са още повече в тази насока, защото освен че са хора творци, те и могат да си изработят точните мебели, които им трябват за работилницата, които идеално да пасват на набора от инструменти с които дърводелеца е свикнал да работи.
    Имайки предвид горното, то май въпросният ван не е за дърводелци, а е по-скоро за хора, чието хоби е дърводелството. Той вероятно е много удобен за професионална работа от страна на създателя си, но едва ли ще пасне идеално на който и да е друг дърводелец.

Коментар