Смартфоните проникват бързо във възрастовата група 55+

Над половината от българските потребители на мобилни услуги посещават социалните мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Около 97% от населението над 15 години в България ползва мобилни услуги, според проучване на агенция „Арбитраж“ сред 2600 потребители, проведено в края на 2018 г. по поръчка на Теленор. 71% използват телефоните си за достъп до интернет, като 74% от тях ползват смартфони.

Във възрастовата група 7-14 години само един от 10 не ползва мобилни услуги, съобщи Иван Комитски, старши експерт „Пазарни проучвания“ в Теленор, по време на събитие, на което компанията обяви нови мобилни предложения.

Над 90% от потребителите на мобилни услуги в България предпочитат абонаментните планове на операторите, за сметка на предплатените услуги, като през последните години се забелязва намаление на клиентите, ползващи два или повече мобилни оператора, показват още резултатите от проучването.

Сред потребителите, които не използват мобилни телефони, повечето са във възрастовата група над 65 години. Същевременно, през последните две години най-големият ръст в проникването на смартфони в България е сред хората във възрастова група 55-64 години – в края на 2018 г. около 66% от тях използват смартфон, в сравнение с 51% в края на 2017 г.

През последните две години най-големият ръст в проникването на смартфони в България е сред хората във възрастова група 55-64 години

Благодарение на навлизането на смартфони сред по-възрастните потребители, проникването на „over the top“ (OTT) услуги за размяна на съобщения и разговори (като Viber, Whatsapp, Facebook Messenger и други) във възрастовата група над 65 също се увеличава и в края на 2018 г. една четвърт от тях декларират, че са ползватели на този тип услуги.

Проучването показва също, че над половината от българските потребители на мобилни услуги посещават социалните мрежи (55%), гледат видеоклипове (54%) и споделят снимки (51%) през мобилните си телефони.

Около 47% използват мобилен интернет, за да научават последните новини и да се информират за времето, а любителите на музикални стрийминг услуги и интернет радио са около 25%. Приблизително 13% от потребителите на мобилен интернет споделят че осъществяват банкови транзакции през своите смартфони.

Коментари по темата: „Смартфоните проникват бързо във възрастовата група 55+”

добавете коментар...

  1. Радико

    Много сте глупави бе. Просто хора ползващи смартфони от по рано срават на 55+ години. И аз съм един от тях.

Коментар