БАИТ подкрепи манифест за дигитална Европа

75% от гражданите на ЕС следва да използват услугите на електронното управление към 2025 г. (източник: CC0 Public Domain)

Българската асоциация по информационни технологии подкрепя Манифеста на европейската ИТ асоциация DIGITALEUROPE за по-силна дигитална Европа през 2025 г., съобщи Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ.

Документът, озаглавен „Европа разпознава в цифровите технологии бъдещето си. Ние също.“, беше представен на събитието Masters of Digital, което се състоя вчера в Брюксел, уточниха от асоциацията на ИТ бизнеса.

Манифестът представя визията на DIGITALEUROPE за развитието на цифровия дневен ред на Стария континент през следващите няколко години – Европа, в която цифровите технологии, иновациите и изкуственият интелект могат да осигурят на хората конкурентни работни места, по-добро здраве и по-добри обществени услуги.

За устойчива, просперираща и по-силна Цифрова Европа има 7 ключови области на въздействие, които трябва да бъдат разгледани от всички лица от индустрията, вземащи решения, както и от правителствени ръководители и институции от публичния сектор, се казва в документа. Това са цифров единен пазар, включване, екологосъобразен растеж, иновации, доверие, гъвкави процеси за разработване на политики и лидерство.

Манифестът съдържа и конкретни препоръки за политиките по всички досиета, които разглеждат теми на дигитализацията. DIGITALEUROPE също така посочва ключови показатели за успех и ефективност, които е необходимо да бъдат достигнати в следващите 5 години. Сред заложените цели до 2025 г. са:

  • 15% от малките и средни предприятия (МСП) да продават онлайн в други европейски държави;
  • Европа трябва да преквалифицира по-голямата част от работната си сила;
  • Европа трябва да спести 26 милиарда тона емисии на CO2 чрез дигитализиране на ресурсоемките сектори;
  • европейските страни следва да изразходват 3% от своя БВП за научни изследвания и иновации;
  • повечето европейски предприятия трябва да имат ясна стратегия за киберсигурност;
  • 75% от гражданите на ЕС следва да използват услугите на електронното управление;
  • Европа трябва да бъде дом на 25% от световните „еднорози“.

Това са важни размишления за това какви са следващите стъпки за нашия цифров единен пазар, за да гарантираме, че утре нашият съюз ще е по-сигурен, по-конкурентен, по-приобщаващ и глобален дигитален лидер“, посочи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Коментар