Консорциум разработва „най-добрата AI платформа”

Търсенето на решения с изкуствен интелект ще се увеличава стремително заедно с ръста на „интернет на нещата” (източник: CCO Public Domain)

Консорциум от няколко компании си поставя за цел да създаде и комерсиализира най-добрата в своя клас изчислителна платформа за изкуствен интелект. Проектът се нарича SCAiLE (SCalable AI for Learning at the Edge) и в него участват фирмите Crossbar, Gyrfalcon, mtes Neural Networks и Robosensing.

Очаква се съвместните усилия на хай-тек компаниите да доведат до изготвяне на индустриален стандарт, който разкрива нови възможности с високо ниво на изкуствен интелект за периферно оборудване, шлюзове, облачни и изчислителни центрове за данни.

Като отчита ограниченията на традиционните методологии за изкуствен интелект, които зависят от класификацията на данните, консорциумът планира да използва съчетание от хардуерни ускорители, резистивна памет (ReRAM) и оптимизирани невронни мрежи за създаване на готови, енергийно-ефективни решения с възможност за гъвкаво обучение.

Според прогнозите на анализаторите, търсенето на решения с изкуствен интелект ще расте стремително заедно с ръста на „интернет на нещата” (IoT), за който е характерна работата на огромен брой отдалечени периферни устройства, създаващи поток от неструктурирана информация

Участниците в SCAiLE вече водят преговори с властите в Япония с цел проучване на възможностите за използване на новата платформа за изкуствен интелект в предстоящите следващата година Олимпийски игри, в частност в системите за видеонаблюдение.

Коментар