Прогнозират спад на РС пазара в EMEA

Търсенето на ултрабуци и хибриди ще расте за сметка на класическите лаптопи и настолни РС (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на компютри, вкл. настолни, лаптопи и работни станции, ще отбележи спад в региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) през настоящата година. Очакваното от IDC намаление е 3,5% спрямо предходната година – до 67,6 млн. броя.

Негативната тенденция на РС пазара ще продължи и в следващите години до 2023-а, със средногодишен спад в доставките от 1%. В резултат на това, в края на разглеждания период РС пазарът в ЕМЕА ще намалее до 64,38 млн. броя, сочи прогнозата на IDC.

Обновяването на компютрите в предприятията и наближаващото приключване на поддръжката на Windows 7 ще способстват за ръст на продажбите на РС в бизнес сегмента, но това няма да бъде достатъчно за преодоляване на негативната динамика, породена от силния спад в потребителския сегмент.

В категорията на ултратънките и хибридни РС ситуацията ще бъде по-добра, отколкото в сегмента на класическите ноутбуци. В периода 2019-2023 г. се очаква ръст на доставките на ултрабуци и хибриди средно с 2,8% и 4,9%, докато при обикновените лаптопи прогнозата е за спад от 4,8%.

Подобни са тенденциите и в сегмента на моноблоците (всичко-в-едно, AIO) и класическите десктопи. Доставките при AIO ще нарастват средногодишно (CAGR) с 3,4%, а при десктопите се очаква спад от 3,7% на година.

Според анализаторите, спадът при настолните РС постепенно ще забавя темпо, благодарение на продажбите на компактни и ултратънки десктопи, които пестят пространство, но не за сметка на производителността.

Възможностите за ръст на пазара в Западна Европа ще останат ограничени, заради дефицита на процесори в каналите за доставки и сложната ситуация в големите икономики.

Регионите на Централна и Източна Европа и Близкия изток и Африка показват огледално различна динамика през 2018 г. – съответно 6,5% ръст и 6,5% спад, породен от икономическите проблеми в Турция и колебанията на националните валути.

IDC очаква през 2019 г. пазарът в Централна и Източна Европа да забави темпо след 4 години на непрекъснат подем. Фактори за това са недостигът на процесори и натрупването на складови излишъци от РС.

Под влияние на сходни фактори РС пазарът в страните от Близкия изток и Африка ще продължи да намалява през първото полугодие, но през втората половина на 2019 г. този регион ще се завърне към растеж, прогнозира IDC.

Коментар