20 държави пускат 5G мрежи тази година

Huawei е лидер на 5G пазара с 34 сключени договора за доставка на оборудване за новите мрежи (източник: Huawei)

Около 20 държави имат готовност да въведат в експлоатация мрежи от пето поколение (5G) още през настоящата година и да използват продукти, поддържащи новия стандарт за мобилни комуникации, сочи анализ на тайванския институт MIC.

Трите водещи производителя на телекомуникационно оборудване – Huawei, Nokia и Ericsson – са сключили над 70 договора за доставка на устройства за 5G мрежи. Въпреки противодействието от страна на властите в САЩ, Huawei е лидер на 5G пазара с 34 договора, следван от Nokia с 21 и Ericsson с 18.

Поръчките за 5G оборудване постъпват не само от страните с развита мрежова инфраструктура като САЩ, Южна Корея и Япония, но и от клиенти в по-малко развити държави, каквато е Южноафриканската република (ЮАР), отбелязва анализът на MIC.

След излизане на първите 5G смартфони през 2019 г. доставките на такива устройства ще нараснат с 7,9% през следващата година, превишавайки 33 млн. броя. До 2023 г. продажбите на 5G смартфони ще се увеличат 13 пъти до 445 млн. броя, или средногодишно с 12,4% в разглеждания период.

Както показва проведения наскоро в Барселона Световен мобилен конгрес (MWC 2019), освен 5G в центъра на вниманието на производителите на смартфони е сгъваемият дизайн и вграждането на няколко камери, посочват още авторите на доклада от MIC.

Коментар