Банките да имат доверие в ИТ бизнеса, апелира CBN

Банковият сектор в страната да продължи да поддържа умерена кредитна политика спрямо големите и средни ИТ компании в страната, да не утежнява прекомерно условията по отпускане на кредити и да не увеличава рисковата компонента в лихвения процент, апелира агенцията за пазарни анализи CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

“ИТ бизнесът е един от малкото в страната, който в година на криза има продукт с гарантиран пазарен ръст – този на преносимите компютри. През 2009 година това ще бъде пазарен сегмент с очаквани продажби от над 300 000 единици за над четвърт милиард долара, което прави бизнеса съпоставим с продажбите на нови леки коли или приходите от зимен туризъм в страната”, посочиха от CBN. Над 1000 офиса, 500 магазина и над 200 интернет сайта разчитат на доходи от продажбите на преносими компютри.

Друг важен сегмент с приоритетно значение и с очакван ръст за ИТ бизнеса, особено в условията на криза, е този на ИТ услугите. Сега е моментът да се разбере и да се използва фактът, че ноу-хауто, инвестирано като знание и умение в ИТ специалисти, се превръща в сигурен доход при малка себестойност, заявиха от CBN.

Около 200 са големите и средни компании в ИТ бизнеса в България, които работят с кредити, осигуряват хардуерната инфраструктура, доставките и инсталациите на софтуер и реализират големите ИТ проекти в държавата. Повечето от тях имат гарантирани пазарни ниши, силни мениджърски екипи, внедрени ERP системи и банките могат да им имат необходимото доверие, смятат анализаторите.

“Има, разбира се, и слаби компании, които може и да не издържат кризата, но банковите инспектори, работещи с корпоративни клиенти от ИТ сектора, трябва да си напишат домашното и да имат необходимата информация и анализ, за да не пострада доверието към целия ИТ бизнес, което би било непрофесионално и ще засегне и самите банки”, предупреди CBN.

Зад тези 200 големи и средни ИТ компании в сектора работят още около 1000 активни малки ИТ бизнеси, които биха пострадали в различна степен от неадекватна кредитна и лизингова политика. Това може да разклати целия ИТ сектор и да доведе до неконтролирани съкращения или напускане на персонал, вследствие намалели доходи и до невъзможност да се поддържа ИТ инфраструктурата в страната.

Подобно развитие би повлияло изключително негативно както на управлението на държавната администрация, така и на конкурентоспособността на целия бизнес в България, който разчита на информационните технологии за оперативна информация и анализ, а оттам – и на ръста на БВП, твърди CBN.

Коментар