Microsoft съди Foxconn за неплатени такси

Започва поредно дело за патентни нарушения в хай-тек индустрията (източник: CC0 Public Domain)

Microsoft даде на съд тайванския производител на електроника Foxconn, като го обвини, че не плаща дължимите такси. Искът е подаден в калифорнийски съд към дъщерна компания на Foxconn – FIH Mobile, производител на смартфони.

Microsoft твърди, че Foxconn не е предоставила два пъти годишно отчети за лицензните плащания, касаещи определени продукти, произвеждани от тайванската компания, и не плаща навреме лицензните такси.

Искът настоява за възстановяване на таксите заедно с дължимите лихви, както и за възстановяване на разходите на адвокатите за участието им в този правен процес. Освен това Microsoft настоява да се запознае с финансовите отчети на Foxconn.

Не е ясно за какви продукти са договорени лицензни такси. През 2013 г. Microsoft заяви, че има патентно споразумение с Foxconn за устройствата с операционни системи Android и Chrome OS. Копие от този договор е предоставено в съда, но споразумението не е огласено публично.

Microsoft предоставя глобален лиценз за патентно портфолио, който позволява на компании като Foxconn да създават, произвеждат, използват, продават или се разпореждат по друг начин с определени продукти за даден период.

Шефът на Foxconn Тери Гоу заяви на пресконференция в Тайпе, че компанията няма проблем с „нарушаването на патентни права“ и няма да понесе практически никакви загуби в резултат на съдебния процес. Мениджърът каза също, че Foxconn никога не е правила патентни отчисления в полза на Microsoft.

Според информиран източник на Ройтерс, Microsoft е дала на съд Foxconn в петък, 8 март, но тайванската компания е получила известието за това във вторник, 12 март. Тери Гоу е категоричен, че разработчиците на софтуер не трябва да обвиняват производители като неговата компания за патентни нарушения.

Коментар