ЕС няма единодушие за цифровия данък

Няма общоевропейско споразумение за цифровия данък, съобщават от Румънското председателство на ЕС (източник: CC0 Public Domain)

Правителствата на Европейския съюз не съумяха да се договорят за въвеждане на общоевропейски цифров данък за големите интернет корпорации, тъй като някои държави-членки се противопоставиха на реформата в облагането, съобщи CDR Info.

Подобно развитие вероятно ще бъде приветствано от интернет гиганти като Google и Facebook, които биха попаднали в обхвата на предвидения 3% данък. Те обаче са изправени пред данъци, които държави от ЕС като Франция, Италия, Великобритания и Испания въвеждат на национално равнище.

Румънското председателство на ЕС заяви, че няма споразумение за данъка, въпреки месеците на преговори, тъй като северните страни от блока и Ирландия продължават да се противопоставят на реформата.

Министрите сега ще се съсредоточат върху постигането на обща позиция за преразглеждане на цифровото данъчно облагане на световно равнище до 2020 г., което потвърждава информация на Ройтерс от миналата седмица.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), клуб на предимно богати държави, понастоящем работи по глобална реформа на цифровото данъчно облагане, за да намали вратичките, които позволяват на големите мултинационални компании да намалят значително данъците си.

Коментар