Рекорден ръст на сторидж пазара в ЕМЕА

Сторидж пазарът е в подем, според нов доклад на IDC (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на външни системи за съхранение на данни в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) бележи рекорден ръст през четвъртото тримесечие на 2018 г., благодарение на силното търсене на изцяло флаш решения (All-Flash), сочи анализ на IDC.

В периода октомври-декември продажбите на външен сторидж в ЕМЕА са скочили с 9,4% в доларово изражение, спрямо същия период на предходната година, и достигат 2,1 млрд. долара. Изчислен в евро, пазарът нараства с 12,9%.

Лоша е картината в сегмента на решенията на база твърди дискове – доставките тук са намалели с 12% през четвъртото тримесечие, а като цяло за годината сегментът се свива с 18,4%, според доклада на IDC.

В същото време продажбите на сторидж системи, базирани изцяло на флаш памет, се увеличават с 32%, формирайки 37% от общия регионален пазар. Доставките на хибридни масиви растат с 5,8% и заемат 45,1% от приходите на пазара за външен сторидж в EMEA.

Най-голям производител на външни хранилища за данни е американската компания Dell EMC, която контролира почти 30% от пазара в ЕМЕА. Продажбите на нейни устройства се покачват с 26,7% за една година, което е най-високата динамика в лидерската група.

На второ място е Hewlett Packard Enterprise, при която има леко отстъпление в продажбите през четвъртото тримесечие – с 1,4% до 342,8 млн. долара. Този резултат отрежда на компанията 14,6% от общия обем на пазара в региона. Година по-рано HPE държеше 16,2%.

В топ 3 попада още NetApp с дял от 14,1% от пазара на външни системи за съхранение в ЕМЕА през четвъртото тримесечие на 2018 г., бележейки ръст от 14,4%. След нея се нареждат IBM (11,9%) и Hitachi (6,7%), които регистрират съответно спад от 10% и ръст от 8,2%.

Продажбите на външен сторидж в подрегиона CEMA (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка) са се покачили със 7,5% в периода октомври-декември 2018 г., спрямо четвъртото тримесечие на предходната година, сочи докладът на IDC.

Коментар