Microsoft „подари“ на геймърите DirectX 12 за Windows 7

„World of Warcraft“ ще доставя още повече наслада на геймърите с компютри под Windows 7 (източник: Blizzard)

Въпреки че срокът за официалната поддръжка на Windows 7 изтича през следващата година, Microsoft зарадва геймърите, които все още използват тази платформа – компанията „портира“ DirectX 12 на остарялата ОС, а от това ще спечелят феновете на „World of Warcraft“ от Blizzard.

Все пак не става въпрос за пренасяне на пълните възможности на приложния програмен интерфейс DirectX 12 на Windows 7, а само на средата за изпълнение Direct3D 12 в потребителски режим, която е най-важната част на API-то за пускане на игри. Разработчиците няма да получат достъп до целия пакет DirectX 12 SDK на Windows 7, отбелязва Salshgear.

Microsoft предприема подобна стъпка, тъй като DirectX 12 позволява по-ефективно използване на ресурсите на многопоточните системи, а разработчиците на World of Warcraft постигнаха значителен ръст на производителността под Windows 10, където са достъпни функциите на DX12.

Blizzard иска и останалите потребители, много от които играят на компютри с Windows 7, да получат същите възможности и вероятно компанията е убедила Microsoft да осигури желаната поддръжка.

„World of Warcraft: Battle for Azeroth“ – версия 8.1.5 и следващи – ще използва DirectX 12 дори под Windows 7. Очаква се и други гейм разработчици да последват примера на Blizzard, а Microsoft очевидно става по-отворена, за което свидетелства и предстоящото пускане на „Halo: The Master Chief Collection“ за РС и Steam.

Същевременно, Microsoft твърди, че Windows 10 осигурява най-доброто геймърско обкръжение, тъй като включва оптимизация за DirectX 12 на ниво операционна система. Така ли иначе, феновете на „World of Warcraft“ скоро ще се наслаждават на осезаемо подобрение в производителността под Windows 7, но това не важи за притежателите на РС-та с Windows 8 и 8.1.

Коментар