Сателитната телевизия навърши 30 години

Първите сателити ASTRA белязаха началото на ерата на сателитната телевизия преди 30 години и доведоха до технологична революция в телевизионната индустрия (източник: SES)

За първи път преди тридесет години сателитните чинии започнаха да се появяват на фасадите на сградите. Те бяха един от предвестниците на историческите промени от онова време, отбеляза по повод юбилея сателитният оператор SES.

Всички чинии бяха насочени към една точка в небето – 19.2oE орбитална позиция, от която се предаваше спътниковият сигнал от сателита ASTRA 1A. Днес индустрията чества 30-годишнината от този момент, поставил началото на ерата на сателитната телевизия.

1989-та беше година на пробив в технологиите за много европейски държави. За телевизионната индустрия, в частност, годината даде началото на сателитната телевизия в региона.

През февруари 1989 г. сателитът на ASTRA 1A, управляван от SES, започва своята мисия. Първият от спътниците на компанията беше пуснат в орбита от ракетата Ariane 4 от Френска Гвиана. Сателитът е поставен на орбитална позиция от 19.2 ° E, откъдето предоставя телевизионни услуги в Западна и Централна Европа, вкл. Полша. За първи път зрителите получиха сателитен сигнал, който направи телевизионната услуга по-достъпна за всички.

Първоначално ASTRA 1A излъчва FilmNet, Sky TV, скандинавска TV3 и MTV Европа. До края на годината много немски канали, като RTL plus, Sat.1 и Pro7 заеха място на сателита. През юни 1990 г. всички транспондери бяха запълнени. Огромната популярност на сателитната телевизия по това време е отразена от неговия обхват, който възлиза на 17 милиона домакинства в Европа до 1990 година.

В Полша потребителите вече имаха достъп до програми на чужди канали, докато в страната монополът на държавната телевизия беше нарушен едва година по-късно – първата национална частна телевизионна мрежа е създадена през 1992 г. До ден днешен много хора си спомнят символичната промяна, свързана с поставянето на първата сателитна антена на фасадата на сградата.

„С течение на годините технологиите за радиоразпръскване станаха разнообразни. Въпреки това, спътниковото радиоразпръскване има своите неоспорими предимства, като независимост от географски условия, природни бедствия, терористични атаки или политически проблеми, както и надеждност, тъй като свързването с наземната инфраструктура не е необходимо“, коментира Мартин Орнас Кубацки, президент на Astra CEE.

Преди всичко обаче сателитът е този, който осигурява неограничен пренос на сигнал или съдържание, допълва той. Един сателит работи чудесно, когато излъчва съдържание в оригиналната 4K резолюция. Нещо повече, предаванията в 8K вече са налични от ASTRA 3B, което показва готовността за излъчване на програми с още по-високо качество.

„Съвременните спътници ви позволяват да изпращате хиляди гигабайта данни за секунда и могат да бъдат адаптирани към различни приложения“, казва Кубацки. 30 години по-късно сателитите са все още сред лидерите, когато става въпрос за излъчване на видео съдържание, особено с оглед на нарастващото търсене на висококачествено съдържание и услуги.

Коментар