Сгъваемите смартфони може да последват 3D телевизорите

Не повече от 2 млн. сгъваеми смартфони ще бъдат продадени тази година, сочат прогнозите (на снимката: Huawei Mate X)

Тази година беляза началото на нова категория мобилни устройства – сгъваеми смартфони. Според пазарните наблюдатели обаче, високите им цени ще възпрат купувачите и тези устройства може да последват нерадостната съдба на 3D телевизорите.

За да станат широко популярни, сгъваемите смартфони трябва да поевтинеят в близките три години, иначе рискуват да претърпят фиаско, както това се случи с 3D телевизорите, коментира изследователската компания Juniper Research.

Анализът е свързан с неотдавнашното изложение MWC 2019, на което беше представен смартфон с гъвкав дисплей Huawei Mate X на цена от 2600 долара, както и с анонсирания по-рано от Samsung Galaxy Fold за 2000 долара.

Huawei вече обяви плановете си да направи сгъваемите смартфони по-достъпни за потребителите. В интервю шефът на потребителското подразделение на компанията Ричард Ю обеща, че след година или две Huawei ще намали цената на тези устройства до 1000 евро, съобщава Business Korea.

Той е уверен, че сгъваемите смартфони ще станат масов продукт на пазара. Но и анализатори от Gartner и Canalys също предупреждават, че високите цени на Mate X и Galaxy Fold ще възпрепятстват разпространението им. Прогнозата за продажбите на сгъваеми смартфони през 2019 г. е под 2 млн. броя.

Коментар