Привличането на жени в ИТ сектора е и национална политика

Привличането на жени в технологичния сектор е част от националните политики, която трябва да се развива, заявиха представители на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество (източник: МТИТС)

Належащо е привличането на повече жени в сферата на ИКТ, стана ясно на семинар с участието на представители на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество, организиран от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

При нарастващата роля на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) за икономическото и социалното развитие на страните през последните години се очертава необходимост от привличане на повече хора към тази област.

Участниците в семинара от Армения, България, Грузия, Молдова, Руската федерация, Румъния и Турция се обединиха в мнението, че привличането на жени в технологичния сектор е част от националните политики, която трябва да се развива.

Това, че жените са все още недостатъчно представени в ИКТ сектора, може да се разглежда като потенциал за привличане на повече висококвалифицирани кадри в сфера с все по-голямо значение за всяка страна, обобщиха участниците в събитието.

Коментари по темата: „Привличането на жени в ИТ сектора е и национална политика”

добавете коментар...

  1. Айти специалист

    А привличането на жени в здравеопазването или образованието защо не е национална политика?

  2. Anonymous

    За какво са ми жени в ИТ сектора? И без това вече има достатъчно необразовани началници там. Още началници ли ще създавате? А кой ще работи? Нали се сещате, че някой ще трябва да изработва заплатите им все пак! Аз не искам да крадете от мойта заплата и да давате парите на калинки! нямам нищо против кадърните, интелигентни и отговорни представителки на нежния пол в ИТ сектора. За съжаление, такива са много малко и обикновено работят нещо друго.

Коментар