Скрити камери излъчвали от хотелски стаи

Десетки скрити камери са били инсталирани в стаите на хотели в Южна Корея, за да предават на живо платено видео (източник: CCO Public Domain)

Южнокорейската полиция арестува двама мъже за тайно заснемане на гости в неназовани хотели чрез скрити камери. Още двама заподозрени по случая са в процес на разследване, съобщи The Verge.

1600 гости на хотелите са станали жертви на незаконната дейност на заподозрените – камерите са излъчвали видео на специален сайт с платен достъп. Според разследването, престъпниците са поставили миниатюрни камери в различни предмети в стаите, вкл. в контакти и държачи за сешоари за коса.

Скрити камери са били инсталирани в 42 стаи от 30 хотела в 10 южнокорейски града от ноември миналата година до март т.г. В същото време администрацията на хотелите очевидно не е знаела за незаконните камери.

На уебсайта, създаден от заподозрените, потребителите са могли да гледат 30-секундни видеоклипове от камерите безплатно, а платеният достъп е струвал $45 на месец. Общо 97 платени абонамента са издадени чрез сайта, а събраната колекция се състои от 803 видеоклипа.

1600-те жертви на скрити камери са приблизително поравно мъже и жени, отбелязва полицията. Общият доход на създателите на сайта е около 6200 долара. Ако съдът ги признае за виновни, те могат да бъдат осъдени на глоба до 26 500 долара и лишаване от свобода до пет години.

Проблемът със скритите камери, които тайно се монтират в женските тоалетни, съблекалните или дори в частни домове, е доста остър в Южна Корея. Миналата година в Сеул се състоя многохиляден митинг срещу това явление. През 2017 г. 5,4 хиляди души бяха обвинени в инсталиране на шпионски камери, но само 2% от тях получиха присъди.

Коментар