Топ дама от „облака” идва в България

Сара Геруек притежава три патента в областта на бързия анализ на данни и се нарежда сред топ 10 на жените предприемачи в облачните технологии (източник: AtScale)

Предприемач със световно признание пристига в България на 3 април за среща с дами, работещи в ИТ сектора. Носителката на престижното отличие „Топ жена в облачните технологии за 2018 година” Сара Геруек ще бъде специален гост на събитие, организирано от Български център на жените в технологиите.

Геруек ще разкаже пред женска аудитория историята на реализацията й в сферата на новите технологии, предприемачеството и науката. „Аз и тези момичета работим в един изключително мъжки, конкурентен и динамичен сектор. Надявам се, че като споделя с тях за трудностите и провалите по пътя ми, но и за последвалите успехи, ще им вдъхна кураж, ще ги накарам да си кажат: „щом тя е успяла, и аз ще успея”, сподели Геруeк.

По време на двуседмичния си престой у нас Геруек, основател и главен архитект на AtScale, ще се посвети на обучението на най-новите членове на българския екип на компанията, която ще инвестира 25 млн. долара в изграждане на технологичния си хъб тук.

„1/3 от новите ни попълнения са жени. Но това май не е изненада за никого, като се има предвид, че по официални данни България е държавата с най-много дами, работещи в ИТ сектора в Европа”, каза технологичният директор на компанията Матю Беърд.

Преди да основе AtScale през 2013 г. със свои съмишленици и пионери от Google, IBM и Microsoft Геруек е част от екипа на Yahoo. Първоначално се занимава с дизайна и разработването на системите за анализ на данни на компанията, а година по-късно става главен архитект.

В началото на годината Геруек, която притежава три патента в областта на бързия анализ на данни, се нареди в топ 10 на жените предприемачи в облачните технологии. Отличията са на консорциума с нестопанска цел CloudNOW и са финансирани от Facebook, Google и Intel.

Коментари по темата: „Топ дама от „облака” идва в България”

добавете коментар...

  1. ха

    Като гледам снимката, то определено си е топ.

  2. Anonymous

    Според данните на Crunchbase до момента @scale е набрала финансиране 95 млн. долара.

    Oбл@к с 95 мил ще конкурира google ?

Коментар