Япония ще пази технологиите на САЩ от Китай

Япония ще внимава да не изтичат американски технологии към Китай (CCO Public Domain)

Властите в Япония преразглеждат правилата за националните учебни заведения, за да предотвратят изтичане на напреднали технологии от САЩ при съвместните научни изследвания с Китай и други държави, съобщи Nikkei Asian Review.

Все повече японски училища и университети си сътрудничат с университети и компании от САЩ и Китай. Американските власти обаче възнамеряват да наложат строги ограничения за разкриване на перспективни технологии с произход от САЩ пред трети страни.

Японското министерство на икономиката, промишлеността и търговията реши да изисква допълнителни мерки за сигурност в такива ситуации. За целта ще бъдат разработени специални правила за японските университети при провеждане на изследвания в различни страни и приемане на чуждестранни студенти.

САЩ планират да ограничат експорта в Китай и други държави на технологии в 14 области, вкл. изкуствен интелект, биотехнологии, геопозициониране, микропроцесори, роботи, анализ на данни, квантови компютри, транспорт и 3D печат. Тези ограничения ще бъдат взети под внимание от японските власти.

Коментари по темата: „Япония ще пази технологиите на САЩ от Китай”

добавете коментар...

  1. ха

    То САЩ не им крадат технологиите през университетите! Тези технологии изобщо не стигат до американски университети, а камо ли до японски. В случая Япония по-скоро се подмазва на САЩ, за да не се окаже в даден момент и в търговска война с тях…

  2. мхм

    Ти прочете ли въобще за какво става въпрос?

  3. Софтуерист

    Ми така е, щом американците не могат сами да си ги пазят…

Коментар