Toshiba замисля твърди дискове с 10 плочи

За производителите на твърди дискове става все по-трудно да увеличават броя на магнитните плочи в едно устройство (източник: Toshiba)

Toshiba, третият по големина производител на твърди дискове в света, планира серийно производство на първите в света твърди дискове (HDD) с десет магнитни плочи, съобщават специализирани източници.

Компанията вече се прослави като пионер в твърдите дискове с девет плочи, вместо осем, а сега е на път отново да демонстрира превъзходството си по този показател. Немското издание Heise твърди, че Toshiba разработва в момента HDD с 10 магнитни плочи.

Формално, още от 2017 г. производителите на магнитни плочи са готови да пуснат компоненти за устройства с 10 и дори 12 плочи, но за производителите на HDD всяка следваща стъпка в това направление става все по-трудна.

Toshiba първа в света започна серийно производство на HDD с 9 плочи (източник: Toshiba)

Seagate, компания, която си оспорва първото място на HDD пазара с Western Digital, също се подготвя за преход отвъд бариерата от 8 магнитни плочи в един твърд диск. Кога обаче ще се появят подобни устройства на пазара засега не е известно.

Коментар