Корейски оператор пуска пълноценна 5G мрежа

Около 1 милион абонати ще ползват 5G мрежата на SK Telekom към края на 2019 г. (източник: SK Telekom)

Първата в света пълноценна комерсиална 5G мрежа ще заработи този месец в Южна Корея, обявиха от най-големия оператор в страната – SK Telecom, който ще започне да предлага мобилни услуги от пето поколение на 5 април.

В началото от предимствата на 5G ще могат да се възползват само абонати на оператора, купили нови смартфони Galaxy S10 с поддръжка на високоскоростния стандарт. Скоро обаче SK Telekom ще разшири списъка с предлагани устройства за 5G комуникации.

SK Telecom очаква към края на годината около 1 милион нейни абонати да ползват 5G мрежата. Около 34 хиляди базови станции поддържат 5G, осигурявайки покритие на най-гъсто населените райони в 85 градове на Южна Корея.

5G позволява предаване на данни между устройства десетки пъти по-бързо, отколкото LTE (4G). Става въпрос за скорости, които превишават 1 гигабит в секунда (Gbps). Инфраструктурата на SK Telecom поддържа максимална скорост за предаване на данни 2,4Gpbs.

Внедряването на 5G може да повлияе съществено върху потреблението на трафика от обикновените потребители, както и да ускори осезаемо развитието на IoT и безпилотните технологии.

В близко време се очаква 5G мрежи да заработят и в редица други държави, вкл. САЩ – операторът Verizon обяви, че ще пусне своята мрежа от пето поколение на 11 април в някои райони на Чикаго и Минеаполис.

Телеком операторите в България също подготвят инфраструктурата си за преход към 5G, но пускането на новите мрежи ще стане най-рано след две години, като преди това държавата следва да проведе търг за разпределяне на честотите.

Коментар