Учени представят VR проект за културното наследство

Технологиите за виртуална реалност насърчават интерактивните форми на преподаване и обучение (източник: CC0 Public Domain)

Приложение на виртуална реалност за социализация на културното наследство ще представят български учени на 10 април в Института по механика (ИМЕХ) към БАН. Във фокуса на събитието, организирано от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ), са още два успешни проекта – фитохимично и молекулярно-генетично характеризиране на лечебни растения с ползи за здравето и изследване на неравновесни газови течения в микро и нано-системи.

Научният проект „Модели за социализация на културно-историческо наследство в интелигентен град“ на проф. д-р София Василева от Университа по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е силно интердисциплинарен. Работната хипотеза се основава на възможностите, които предлага развитието на виртуалната реалност като съвременен подход, който да бъде включен в образованието – в частност, в областта на културното наследство и в социализацията на наследството.

През първия етап от проекта е разработена система за холограмна виртуална реалност. Иновативният продукт е поставен в Библиотечно-информационния център на УниБИТ и до него имат свободен достъп студенти и преподаватели. Системата вече се използва в процеса на обучение в областта на културното наследство и информационните технологии.

Част от проучванията, извършени по проекта, са отпечатани в монография и студия. Постигнатите резултати и разработените научни продукти са интегрирани в образователния процес и създават условия за насърчаване на интерактивните форми на преподаване и обучение.

Резултатите се използват също за насърчаване на обмена на научен и практически опит между образователни, научни и културни институции. Очаква се резултатите да намерят приложимост и в съвременните изложбени концепции за дигитално представяне на музейни експонати.

Коментари по темата: „Учени представят VR проект за културното наследство”

добавете коментар...

  1. Петко Славов

    Звучи като първоаприлска шега ама реално ще усвояват за едното нищо. Колкото и да лапат пари няма да се наситят от безброй далаверки и врътки. Няма как да не се краде културно и качествено.

Коментар