Линус Торвалдс обяви социалните мрежи за болест

Създателят на Linux нарече Twitter, Facebook и Instagram „болест“ (източник: Linus Torvalds / Facebook)

Социалните мрежи са болест и признаците за това са няколко: текстовите съобщения не предават интонация и нюанси на речта, съдържанието е предназначено да печели за сметка на качеството, а потребителите са склонни да бъркат личния живот с анонимност. Това е присъдата на Линус Торвалдс – създател на Linux ядрото – за проекти като Twitter, Facebook и Instagram.

Попитан в интервю за Linux Journal какво би искал да промени в технологичния свят, за създаването на който самият той помогна със своето творение, Торвалдс е категоричен: социалните мрежи. „Имам абсолютна неприязън към модерните „ социални медии” – Twitter, Facebook, Instagram. Това е болест. Те сякаш подбуждат към лошо поведение“, казва Торвалдс.

По неговите думи, интернет елиминира всички поведенчески „подсказвания“, които обикновено са част от общуването, и в резултат на това никой не чува интонации и нюанси в думите на събеседниците.

„Лесно е да не забележите хумор и сарказъм, но също така е много лесно да пренебрегнете реакцията на адресата и в крайна сметка ще получите разпалени войни, които не могат да избухнат толкова лесно, когато сте лице в лице“, коментира Торвалс.

Разработчикът на Linux твърди, че същото се отнася и за електронната поща, но тя е по-необходима, защото се използва за по-прагматични цели – за предаване на истинска информация, докато информацията в социалните медии не винаги е вярна.

„Целият модел на харесвания и споделяния е просто боклук. Там няма усилия и контрол на качеството. Всъщност всичко това е насочено към обратния контрол на качеството… към „кликбейт“ (примамка за кликвания – бел.ред.) и към неща, предназначени да създадат емоционална реакция, често морално възмущение”, отбеляза той.

Когато към всичко казано дотук добавите и анонимност, „това е просто отвратително“, възмущава се Линус Торвалдс.

„Някои хора бъркат конфиденциалността и анонимността, като си мислят, че те вървят ръка за ръка и че защитата на поверителността означава, че трябва да защитите анонимността. Мисля, че това е грешно. Анонимността е важна, ако сте информатор, но ако не можете да потвърдите самоличността си, вашата луда тирада не трябва да се появява на никаква социална платформа и не трябва да се споделя или харесва“, допълва Торвалдс.

В момента Торвалдс не е в социалните мрежи, въпреки че използва Google Plus за известно време, смятайки, че опитът на интернет компанията да създаде социална мрежа е „по-малко безсмислен“ от други проекти. Но Google обяви през декември м.г., че ще закрие Google Plus, и наскоро започна да изтрива акаунти.

Торвалдс използва активно електронна поща и неколкократно бе обвиняван в грубост, която демонстрира в писма до други участници в проекта Linux. Особено за онези, чиито интелектуални способности, работа или мотивация са под високите стандарти на Торвалдс.

Преди няколко години Торвалдс трябваше да обясни поведението си, когато един от разработчиците на Intel публично влезе в спор с него и го упрекна, че не се държи професионално и отблъсква хората, които искат да допринесат за развитието на Linux. На този упрек създателят на платформата отговори: „Хората са различни. Аз съм неучтив, разстройвам се лесно, имам експлозивни писма, но като цяло не задържам злото дълго“.

Коментари по темата: „Линус Торвалдс обяви социалните мрежи за болест”

добавете коментар...

 1. коментар

  Винаги е така – затова в природата вакуум няма – винаги се попълва съответната “пазарна ниша с необходимото съдържание – ако липсва такова, то се създава” – това го знаят най-добре “търговците на услуги”. И без да си в необходимата степен умен мъж, може да кажеш че, така наречените социални мрежи от доста време са едно от съвременните болестотворни състояния на духа и затова могат да се използват като индикатор (в най-общия смисъл на думата) на всяко съвременно общество.

 2. :о)

  Умен човек.

  Имаше и един също много умен и велик човек с една велика песен :
  Is This The World We Created?

  Да…това е света който направихме, палячовци грухтят , пърдят и се мажат с лайна за лайкове
  Курви се снимат от разголено до по-разголено за лайкове/последователи
  Всякакви смешковци споделят снимки от пичка си лелина за да покажат колко са по- от други хора, които си гледат семействата и не пътуват боси с тояжки и на стоп по “екзотични дестинации”

 3. Председателя Си

  Anony,
  Осемдесет процента от съдържанието в нета е вкисната боза. Но аз не мога да ти кажа какво да харесваш.

 4. Anonymous

  Председателя Си – ако бъркаш контрол по храни и всички друго което подлежи на контрол със свобода на слово хапвай контролирани храни, но и чети повечко.

 5. Lordoff

  Споделям подобно мнение. Моето отвращение е насочено повече към потребителите на социалните меди.

 6. Председателя Си

  Ами, не. Контрол на качеството си е контрол на качеството. Ти цензурирани храни ли ядеш? Или караш цензуриран автомобил.

 7. Anonymous

  “…там няма усилия и контрол на качеството …” е, то на такъв контрол му се вика цензура.

 8. програмист

  бащата на най-големия боклук – линукса , говори за боклуци

 9. linuz

  разстройвам се лесно,
  имам експлозивни писма,

  Биполяр – от крайност(разстройва се) в крайност(експоливни мисли)

 10. Председателя Си

  Умен мъж.

Коментар