Хромбукът навлиза в публичното образование у нас

Google има решение за училищата – хромбук компютри с безплатен пакет G suite (източник: Google)

Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив става първото училище в България, в което може да се учи навсякъде и по всяко време, благодарение на проекта 1:1 (едно към едно), чието официално откриване е на 12 април.

Училището трансформира целия учебен процес, като поставя ученика в центъра и променя напълно учебната среда, така че сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността да са стандарт.

Всеки ученик в дадена паралелка разполага с компютър Acer Chromebook. Целта е до 2023 г. всички 1200 ученици в ЕГ „Иван Вазов“ да използват личен хромбук. Компанията Acer е официален партньор на „Google for Education“ в България.

Събитието на 12 април с участието на министъра на образованието Красимир Вълчев е кулминация на двугодишни усилия, в резултат на които 23-ма учители са сертифицирани по международни програми за внедряване на технологии.

Облак, Wi-Fi, устройства и нормативна база са интегрирани в един холистичен подход, който подготвя днес учениците за тяхното утре, съобщиха от иновативното училище.

Хромбукът е преносим компютър, работещ под управление на операционна система ChromeOS от Google. Специално за образованието е създадена специална версия на пакета от приложения за продуктивност G suite, която е безплатна за училищата и предлага „бизнес“ варианти на Google диск, формуляри, календар, сайтове и Gmail.

Коментар