Делът на жените в ИТ сектора у нас наближава 34%

Дорийн Богдан-Мартин е първата жена на висок мениджърски пост в историята на ITU (снимка: МТИТС)

Привличането на повече жени в сектора на информационните технологии е цел както на водещите европейски институции, така и на бизнеса. Проучванията сочат, че в лицето на жените ИТ индустрията и обществото като цяло имат огромен неусвоен потенциал.

България е една от страните с най-високо участие на жените в сектора на информационните и комуникационни технологии, като делът им наближава 34% от всички ИТ специалисти.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с Дорийн Богдан-Мартин, директор на Бюрото по развитие на далекосъобщенията към Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

Дорийн Богдан-Мартин е първата жена на висок мениджърски пост в историята на организацията. Тя разговаря с министър Желязков в рамките на Световната среща на върха по въпросите на информационното общество, която се провежда в Женева от 8 до 10 април.

България и Бюрото по развитие на далекосъобщенията си сътрудничат успешно, като пример за това е инициативите на страната ни за защита на децата в онлайн пространството и за по-голяма достъпност до технологии на незрящи деца и възрастни със зрителни увреждания.

Друг съвместен проект е осигуряването на достъп до интернет в отдалечени населени места с фокус върху социалните услуги, посочи още Росен Желязков.

Коментар