Безконтактни плащания до 50 лв. без ПИН

Близо половината от всички плащания в магазини в България към август 2018 г. са осъществени безконтактно (източник: Mastercard)

От 12 април у нас влиза в сила обявеното през септември 2018 г. увеличение на лимита за верификация на картодържателите (т. нар. CVM лимит) за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro. В резултат на промяната, картодържателите в България ще могат да плащат без да въвеждат ПИН код за трансакции до 50 лв.

Промяната отговаря на нуждите на картодържателите, посочиха от компанията. На пазара у нас нарасна значително размерът на безконтактните плащания – със 151% през последната година, което е далеч над средното за Европа, с тенденция на постоянно покачване.

Към август 2018 г. 48% от всички плащания в магазини в България са осъществени безконтактно. Очаква се традиционният Master Index да отчете още по-голямо повишение на този процент за цялата 2018 г. Бързото темпо на увеличение показва, че е въпрос на няколко години новото поколение карти да покрие напълно пазара.

Средната стойност на една трансакция в страната възлиза на 58 лв., което прави новия лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка.

Развитието на безконтактната технология прави възможно интегрирането й в телефони и часовници, превръщайки ги в дигитални портфейли. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в търговските вериги, в бензиностанциите, ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Повишаването на лимита за верификация на безконтактни плащания е глобална тенденция. По-мащабното навлизане на безконтактните плащания е и пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина.

България застава сред държави като Франция, Австрия, Германия и Италия с най-висок лимит на стойността на безконтактна трансакция, посочиха от картовия оператор.

Коментар