Роботът куриер Starship превзема улицата

Роботите Starship изминаха за кратко време 320 хиляди километра, за да доставят 50 хиляди поръчани от клиентите стоки (източник: Starship Technologies)

Куриерските услуги са една от най-очевидните дейности за автоматизация с помощта на роботи. Това се потвърждава и от пилотната услуга на компанията Starship Technologies за доставка на стоки с колесни роботи.

Роботите куриери Starship изминаха за кратко време 320 хиляди километра, за да доставят 50 хиляди поръчани от клиентите стоки. Това все още е незначително, в сравнение с обемите, доставяни от обикновените куриери, но все пак е значим напредък.

Така например, само за един ден FedEx доставя над 15 милиона стоки, а Domino’s Pizza се отчита с повече от 2 милиона пици дневно. Но данните за Starship, макар и несравними, показват че доставките с роботи излизат от рамките на просто един експеримент.

Starship Technologies не е единствената компания с интерес към автоматизацията на куриерските услуги с помощта на роботи. Нейният прогрес несъмнено ще окуражи конкурентите на този млад и много перспективен пазар.

Коментар