Богатството на Бил Гейтс превиши $100 млрд.

Поскъпването на Microsoft увеличи богатството на Бил Гейтс до над 100 млрд. долара (източник: gatesnotes.com)

Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft, разполага с богатство в размер на над 100 милиарда долара. Предприемачът обаче остава на второ място в списъка на най-заможните хора на планетата, съгласно класацията на Forbes.

Богатството на Гейтс се увеличи, в резултат на поскъпването на акциите на Microsoft. При затваряне на борсата Nasdaq в четвъртък котировките на компанията се покачиха с 1,3% до 123,37 долара за акция, а пазарната й капитализация достигна 946,5 млрд. долара.

Два дни по-рано, на 16 април, една акция на Microsoft струваше около 120 долара. Ценните книжа на компанията поскъпват на фона на очаквания от инвеститорите финансов отчет, който ще бъде публикуван на 23 април.

Бил Гейтс притежава около 103 млн. акции на Microsoft и богатството му се променя чувствително в зависимост от курса на акциите – те формират около 12,5% от състоянието на бизнесмена. По-голяма част от активите си Бил Гейтс управлява чрез инвестиционния фонд Cascade Investments.

По данни на Forbes, към 18 април състоянието на Бил Гейтс е превишило 100 млрд. долара, но то е по-малко с 53 млрд. долара от това Джеф Безос – основател и главен изпълнителен директор на гиганта в онлайн търговията Amazon.

В близка перспектива обаче Безос ще „обеднее“ чувствително, заради развода със своята съпруга. Тя ще получи 25% от съвместния им дял в Amazon, или 4% от акциите на компанията, възлизащи на стойност над 35 млрд. долара.

Коментари по темата: „Богатството на Бил Гейтс превиши $100 млрд.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    М$ Не се натроли бе …

    Seavar-чо кажи, че си ти бре, каунчо. Срам ли те е вече да си казваш, че си ти ??

  2. М$

    Не се наяде ве…

  3. троляк

    Има Линукс, не има 500 линукса кой от кой по-красив и безплатен! Всеки трол да сяда и да пише код за Линукс – безплатно, разбира се! Така с общите тролски усилия ще направите чичо си Били просяк – другото е чиста злоба! Всеки трол да дари поне половината си имущество – иначе е лицемер! Размера няма значение – жеста е важен!

  4. Фофу

    И да добавя още нещо за сменшика, че съм пропуснал. Когото вашите имаха пари и ресурс и палиха света за петрол, му викахте “Износ на ЦоЦиалистически революции”, “Света ще венчаем за нас” и тогава беше славно и прекрасно. А сега защото ви натириха по дупките и изведнъж, а колко е зле.

    Когато славните ви съюзници минаха и избиха над 40 хил българи (цифра напълно сравнима със цялото турско робстово), обраха цялата налична държавна парична и златна маса и се прибраха пак беше славно и прекрасно. Когато минаха обраха всичкият уран по методи които сега почнаха да гърмят – Хасково и Велинград паднаха първи, пак беше слевно и прекрасно. Поле ни го продават на едни от най-високите цени, пака така. Абе до утре може да се говори.

    Но на мен все пак не ми се плаща. За разлика от на троловете дето са на всеки сантиметър.

  5. Фофу

    Ей го трола, дето като го разобличиш скача и обръща лопатата. И все пак по метода 60/40 (истина / лъжа) пак не пропусна да изтроли. Този път пък за “демокрацията”.

    Само дето такова нещо в Бг след 10-ти не се е случвало, това и на децата стана ясно. Просто изнамериха един по-активен преподавател по марксистка полит икономика, който улови цялото движение на милиони демократично мислещи хора и без какпка кръв го попиля. Не знам дали знеаш, но всички агенти (не бивши, бивши няма) си имат малка стаичка с портрет на Костов и всяка вечер му палят свещ и удрят една глава в земята.

    Защото освен горепсочената причина, той иззе уж всичко “държавно” и им го раздаде и всичко беше писано на “демокрацията”. С кояето тази дума беше заклеймена. И троловете се грижат да си стои такава.

    И казах уж “държавно”, защото то преди това беша собственост на госпдарите на агентите, дето за 45 год “славни”, “държавни” времена дето толкова гигатони, мегавати, теравати, планирано, произведено, изнесено, СИВ, МИФ, ПИФ (и Еркюл) и накрая фиаското завърши със 14 милиарда дълг. Трудо е да си предствим трилионите които са изкрали от труда толкова поколения, че не стигнало и заеми взели и тях опоскали.

    Но разбира се, за това не трябва да се говори, а след всяка статия, дори и тези в технически сайтове, за личност от запада троловете трябва активно да скачат и да “насочват” посоките на “правилното” мислене.

    И пак смех, за разлика от твоите господари които могат да ти бръкнат в джоба когато си поискат, по какъвто начин си пойскат, дали с ниски заплати, най-високи горива в Европа, най-ниски заплати и пенсии, МС не те карат насила да купуваш. Като не ти харесват си избирай Линукси, Минукси и бъди щастлив. Ама явно това не е достатъчно, очевиднио е, че се плаща за активно плюене.

  6. смех

    г-н Иванов,

    По принцип сте прав, но това е все едно да сме благодарни на некадърниците, които ни строят пътищата за безумни пари, само защото след тях оставал асфалтов път.

    Нищо, че тези пътища са с ниско качество, но за сметка на това, безобразно скъпи.

    Точно като продуктите на MS …

  7. Димитър Иванов

    Добре бе хора, всичко това, което пишете е така, не защитавам нито политици, нито алчни бизнесмени, но се замислете следното: за разлика от политиците в голямата си част, частния бизнес оставя нещо изградено за обикновенните хора. Хайде сега почнете да плюете по Уиндоус, Офис, SQL Server, Visual Studio и т.н. Също така ако ще и само 100-500 милиона (нищожна сума за него) да е дал чичо Бил, пак е не е малко. Едва ли това е равностойно на 5 коментара като тези и нито един що годе нормален!?

  8. още повече смех

    Ето го и фъфляка с неадекватните си бращолевения!

    Статията не е за нашите боклуци, нито за Путин.

    А, Гейци краде(ше) не по-малко от изброените, сключвайки договори с правителства при силно неизгодни условия.

    Това неговото е директно сравнимо със строенето на магистрали за безбожни пари в България.

    Комунистическата измет точно от такива като гейци се учеше как да стават заможни крапиталисти.

    Но, понеже нашите нямаха дядовци банкери (James Willard Maxwell), се наложи да си раздават куфарчета с милиони.

    И също като гейци, посредством политически и бизнес връзки, смазваха всяко начинание на обикновените хора и малките компании, крадейки труда им, за да направят милионите.

    Мрачната, крадлива история на микромеките не е легенда, а добре описани факти.

    Относно комунисти и демократи в БГ ще посоча само един факт:
    На крехката възраст от 28г, през 1997г Нинова е назначена за Изпълнителен Директор на Техноимпекс от правителството на Иван Костов.

    Толкова относно “демокрацията” в БГ.

    Ние, фъфляко прост, не оправдаваме едните за сметка на другите. Нещо, което ти правиш ВСЕКИ път.

    В крайна сметка, не нашите боклуци палят света заради петрол.

  9. Фофу

    Та така е. Кой на късопаметни примати разчита, кой на тролове дето не спират плюят другите за да не се говори за “нашите”.

    Ония боклуци, нашите цветя и рози. Който плаща той откъм цветята.

  10. Фофу

    Е, как тия мръсни капиталисте взели всичко от хората без капка труд ще се мерят с другарЕте честни комунисти, които знаем честно изкарават парите, макар някои да нямат и ден трудов стаж. Начело със стражаря на добрини по света другаря Путин. Който знаем честно и с пот на чело е изкарал около 47 милиарда от Газпром и всичко раздава на богатите. Де, що има народна пара все на богатите.

    Обърках се исках да кажа, раздава на бедните.

    У нас така с т.нар. “народни” президенти, като агент Гоце например, стои милия всеки ден на Орлов мост и къде види сираче, бедняк, клошар, просълзява се и вади и дава и вади и дава. Другарките картечарки и те да не останат в съревнованието – другарката Нинова, другарката Манолова, от сърце дават и дават.

    Та така другаРе, плюйте тия гадове и изедници, за делото на партията.

  11. смех

    Евтини трикове.

    Прехвърлят парите в организации с нестопанска цел (NPO), като го обявяват за поредното голямо дарение. В случая е ”Bill and Melinda Gates Foundation”.

    В същото време, живеят в къщи притежавани от NPO, карат коли на NPO, хранят се за сметка на NPO, и т.н. и т.н.

    В крайна сметка, всичко това е схема за укриване на данъци в особено големи размери.

    Тоя боклук обеща, че на децата си щял да остави малко пари. Е, малко ще е кешът. Останалото е самото NPO …

  12. Филантропос

    Тоя нали беше обещал да дари половината си богатство за бедните. Също като Уорън Бъфет преди 6-7 години… Добре знаят , че хората са късопаметни примати…:)

Коментар