Изкуствен интелект помага в подбора на кадри

Редица компании вече разработват AI софтуер за подбор на кадри (източник: CCO Public Domain)

Дистанционната работа става все по-широко разпространена, а едновременно с това интервютата за работа, които се провеждат от разстояние, също стават все по-често срещани при подбора на кадрите.

Комуникацията посредством технологични средства има и недостатъци, които отсъстват при класическото общуване. Така например, не може да се прецени толкова добре кандидатът на база на неговото поведение, а това са предпоставки за грешки в наборния процес.

Редица софтуерни компании вече работят по решаване на този проблем. Една от тях е HireVue, която набра капитал в размер на $93 млн. Нейният отговор на проблема е AI платформата „Hiring Intelligence“.

Друга компания, AllyO, която разполага със средства в размер на $19 млн., се опитва да направи процеса по кандидатстване по-ефективен чрез проучване на самия процес и какви са най-честите проблеми, които фирмите изпитват.

Други компании също търсят решение на тези проблеми чрез прилагане на машинно обучение и алгоритми в различни аспекти на процеса. Една от тях е стартъпът VCV. Въпреки, че разполага с повече от скромните $1,7 млн, компанията работи по доста амбициозен продукт – изкуствен интелект, който използва лицево и гласово разпознаване, за да филтрира и набира кандидатите.

В проекта инвестират няколко големи играчи: японската VC Will Group, Talent Equity Ventures, 500 Startups, както и отделни лица, като Masahiro Takeshima от компанията Indeed.

Според VCV, техният продукт може напълно да отстрани човешкия фактор от процеса по наемане на кандидатите, чрез предварително заснемане на кандидатите, автоматизирани видео-разговори, както и чрез допълване на автоматизираните контакти от гласово разпознаване и видео записи с цел по-късни проучвания.

От своя страна, кандидатите ще трябва да се подготвят добре за интервюто, тъй като те няма да знаят какви въпроси ги очакват. Именно тук идва изкуственият интелект, който цели да идентифицира кандидатите, измервайки тяхното ниво на нервност, настроение и шаблони на поведение. Резултатите от тези измервания трябва да помогнат на компаниите при избора им на най-подходящ кандидат.

Според VCV, нейният продукт няма да ликвидира сегмента на компаниите, занимаващи се с търсене, подбор и наемане на кадри, но ще оптимизира целия процес, увеличавайки многократно потенциалните кандидати, до които компаниите в нужда ще могат да достигнат.

Стартъпът смята, че AI подходът ще помогне, спестявайки над 20 часа време седмично, тъй като изкуственият интелект ще работи 24/7, търсейки, общувайки и интервюирайки потенциални кандидати. Сред клиентите на VCV вече са компании като PWC, L’Oreal, Danone, Mars, Schlumberger и Citibank.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Коментари по темата: „Изкуствен интелект помага в подбора на кадри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Идва времето, когато ИТ – тата ще провеждат интервюта за назначаване на хюман ресурските ;)))
    Идва времето за възмездие ;)))

Коментар