Успяхме, декларираха телеком операторите

Сдружението за електронни комуникации (СЕК) отчита успех в защитата на конституционните права на гражданите в България, гласи разпространена днес декларация по повод приетите от парламента поправки и цялостен текст на Закона за електронни съобщения (ЗЕС).
Три ключови промени в закона, резултат от обществени дискусии, дават основание на сдружението да декларира, че в България има реално работещ демократичен процес:
  • Данните на гражданите относно телефонни разговори, електронна пощаи интернет комуникация ще се събират само за целите на тежки и компютърни престъпления.
  • Данните се съхраняват за срок от 12 месеца, като срокът няма да може да бъде удължаван.
  • Достъпът до събраната информация от мрежата ще става само според изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).
Дългите дебати за следенето в интернет и защитата на личните данни на гражданите започнаха миналата година с издаването на наредба номер 40 от 7 януари 2008 г., която третира съхранението на категории данни по ЗЕС за нуждите на националната сигурност и разкриване на престъпления.
В последствие наредбата беше атакувана с жалба пред Върховния административен съд, откъдето отмениха чл. 5, според който, за нуждите на оперативно-издирвателната дейност, компаниите, предоставящи телеком услуги, осигуряват на МВР технически достъп до съхраняваните от тях данни.
Съдът прие, че нормата неправилно не поставя никакви ограничения по отношение данните, до които се разрешава достъпът чрез компютърен терминал, а изразът „за нуждите на оперативно-издирвателната дейност” е много общ и не дава гаранции за неприкосновеността на личния живот на гражданите.
Нов опит на МВР да си осигури неконтролиран достъп до информация имаше преди две седмици, когато се оказа, че в окончателните предложения за изменение в ЗЕС сред законите, съгласно които ще се изготвя наредбата за съхраняването и достъпа до данните, скандално е включен и Законът за МВР, припомниха от СЕК.
До момента винаги сме съдействали на МВР и ДАНС и сме подхождали отговорно към оперативните нужди на органите, касаещи разкриването на извършители на тежки и компютърни престъпления, посочиха от СЕК.
Сдружението потвърди, че приетите поправки в закона по никакъв начин не променят желанието и действията на телекомуникационните оператори за подпомагане на компетентните органи.

Коментар