Ubuntu неочаквано се намести в AI разработките

Марк Шатълуърт е приятно изненадан от повишения интерес на AI разработчиците към Ubuntu (източник: Canonical / Twitter)

Все повече компании купуват абонаменти за поддръжка на настолни системи Linux, тъй като искат да имат парк от работни станции с Ubuntu и да използват тази платформа за разработки в сферата на изкуствения интелект, заяви основателят на Canonical Марк Шатълуърт по време на форума Open Infrastructure Summit, за който съобщава ZDNet.

Тази ситуация изненадва Шатълуърт и Canonical – компанията, която развива отворената платформа Ubuntu. Фактически, Canonical започна да поддържа комерсиално десктоп платформата в област, към която не се е стремяла досега, признава Шатълуърт.

Разбира се, Ubuntu отдавна се използва от разработчиците, но сега неочаквано се появи екип за разработки в сферата на изкуствения интелект (AI), който се нуждае от пълноценна техническа поддръжка.

Макар че някои потребители все още тъгуват по интерфейса Unity, от който Canonical се отказа преди две години, десктоп средата GNOME 3 вече печели привърженици. По думите на Шатълуърт, GNOME отчасти спаси бизнеса на Canonical, тъй като Unity предизвикваше много спорове.

Общностите от разработчици на Ubuntu и GNOME си сътрудничат тясно. „Имаме здраво сътрудничество и добри работни отношения с общността на GNOME“, уверява Марк Шатълуърт.

Версията на Ubuntu за настолни компютри не носи сериозни постъпления на Canonical. Реална печалба компанията получава от облачните услуги и интернет на нещата (IoT).

Марк Шатълуърт планира бъдещото излизане на Canonical на борсата, но все още не са фиксирани точни срокове за IPO, тъй като компанията първо трябва да постигне заложените цели. Такива са приходи в размер на 200 милиона долара, правилна стратегия за растеж и определени показатели в областта на IoT и облачните технологии.

В облака нещата за Ubuntu се развиват добре. Почти две трети от публичните облачни услуги се базират на Ubuntu. „Самите изчисления могат да се извършват на платформи Azure, Google или Amazon, но където и да погледнете, там работи Ubuntu“, казва Шатълуърт.

Коментари по темата: „Ubuntu неочаквано се намести в AI разработките”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Лично аз ползвам различни версии на Линукс от поне 15 години и смело мога да твърдя, че не ми се иска да изоставя Унити. След елементарни настройки и костюмизации става изключително удобна. Вярно, има един първоначален преходен период, но след като му свикнеш е крайно удобен. И за съвременните компютри изобщо не е тежък. Ако го махнат ще ми липсва.

  2. Jo

    Честно казано, по-добре да ползвам Unity, отколкото недоразумението Gnome 3 – безумно недодялана и ресурсоемка графична среда. Дайте ми едно предимство, което гном има пред юнити…

  3. Айти специалист

    Unity беше причината да мина на xfce/debian.

  4. ха

    Определено това Unity беше голяма глупост и според мен.

  5. Йордан

    “Макар че някои потребители все още тъгуват по интерфейса Unity, от който Canonical се отказа преди две години, десктоп средата GNOME 3 вече печели привърженици.”

    Кои са тези потребители?! Аз използвах Убунту от 2007 до 2013г. и причината да се откажа от него беше именно това тотално недоразумение Unity. Това е най-отвратителната и неприята за работа графична среда, която съм виждал през живота си. Добре че са се отказали за нея.

Коментар