Една трета от българските фирми иновират всяка година

Общият брой на предприятията, които осъществяват иновации в България, се е увеличил с между 3 и 9 процентни пункта за последните две години (2006 – 2008), според иновационния индекс на Фондация “Приложни изследвания и комуникации”.
Вече се е формирал слой от около една трета от фирмите (29-34%), които иновират всяка година. 90% от тях имат ненамаляващ бюджет за иновации, а половината са го увеличили през 2008 г. спрямо 2007 г. Около 7 до 10% от предприятията иновират спорадично, сочат данните от новия доклад на фондацията Иновации.БГ 2009.
Средният индекс на иновативност на предприятията, работещи предимно на международни пазари, е три пъти по-висок в сравнение тези, които оперират само на местни пазари (разположени до 30 км от предприятието), и два пъти по-висок в сравнение с регионалните пазари (разположени до 100 км от предприятието).
Средната иновативност на българските предприятия, чийто хоризонт на планиране е 3 години, е с 50 % по-висока в сравнение с предприятията с хоризонт до 1 година. Предприятията, които планират дългосрочно, обикновено предусещат и налагат микротрендове. Това довежда до въвеждането радикални продуктови и процесни иновации и до значими промени в потребителското търсене.
Съществуват отворени проблемни зони, които изправят България пред сериозни дългосрочни демографски, икономически и социални предизвикателства, се посочва в доклада Иновации.БГ 2009. Сред тях са: снижаващо се качество на образователните услуги, деквалификация, недостатъчен брой на заетите с изследователска и развойна дейност и същевременно 60% от този персонал е в държавния сектор.
Докладът препоръчва решения в решения в няколко насоки: интегрирана национална стратегия за научно, технологично и иновационно развитие; създаване на силна структура в лицето на специално министерство или агенция за наука, технологично развитие и иновации на пряко подчинение на министър-председателя; и установяване на трайно и ефективно взаимодействие между различните субекти на националната иновационна система.
Междуврменно станаха известни отличените предприятия в Петия национален конкурс за иновативно предприятие 2008.
В категория малко предприятие (персонал до 50 души) на първо място е софтуерната консултантска компания Орак Инженеринг ЕООД. Тя е разработила собствена софтуерна бизнес платформа R5 за търговия и туризъм и днес е сред лидерите на пазара за софтуерни продукти за тези сектори. В категорията са отличени също Пантелей Тошев ЕООД и Кейт ООД.
Спарки Елтос АД печели първо място в категорията средно и голямо предприятие (персонал над 50 души). Ловешката фирма развива дейност в областта на ръчните електроинструменти, двигатели за тях и специалните инструменти. В тази катагория са отличени още софтуерната фирма Бианор и Центромет АД.
Специалната награда на журито е за Сатурн Инженеринг ООД, която разработва и произвежда индустриална и медицинска техника, електронни модули, индукционни захранвания и генератори, както и специализиран софтуер.

Коментар