Ню Йорк ще глобява за SMS-и при пресичане на улицата

Заниманията с мобилни телефони при пресичане на улицата скоро ще се наказват в Ню Йорк (източник: CCO Public Domain)

Властите в щата Ню Йорк обмислят да налагат глоби на граждани, които пишат текстови съобщения на телефоните си (SMS-и), докато пресичат улицата. Законопроект за подобна забрана бе внесен от Сената миналата седмица.

Преди няколко години забрана за писане на текстови съобщения при преминаване на улици влезе в сила в Хонолулу, щата Хаваи. Сега по същия път тръгва и Ню Йорк, според публикация в digitaltrends.

Ако законопроектът бъде одобрен, пешеходците рискуват глоби от 25 до 50 долара при първо нарушение. В случай на повторно нарушение в рамките на 18 месеца, нарушителят ще трябва да плати глоба от 250 долара на градската хазна.

Законът ще се прилага не само за смартфоните. На глоба подлежат и граждани, които при пресичане на улицата погледнат екрана на таблета, екшън камерата или друга електронна джаджа.

Единственото изключение, предвидено в законопроекта, е когато на човек се налага да пише текстови съобщения с мобилния си телефон, поради възникнала извънредна ситуация.

Коментари по темата: „Ню Йорк ще глобява за SMS-и при пресичане на улицата”

добавете коментар...

  1. коментар

    “Ще глобяват” – бъдеще време…или някъде в далечното и необозримо бъдеще в “неопределено време”; не са виновни властите в NY (както и техните прословути ченгета, обсужващи служби и т.н.), а трябва малко повече култура трябва (“малко, но на време” както се казва) на многомилионната, многонационална публика от мучачоси/камерадоси/латиноси/афроамериканци/дарлинг-осите (с техните безбройни скъпи/скъпа/ и прочие заготовки в обращенията на) в пулсиращата глобална “Ябълка” на света – изглежда, че Huawei не са виновни в случая.

Коментар